‘Lastige Belgische klanten’ vragen naar investeringsgedrag banken

Banken in Gent en Antwerpen mogen zich vandaag/vrijdag aan enkele lastige klanten verwachten. Vzw Netwerk Vlaanderen, een organisatie die ijvert voor duurzaam sparen en beleggen, roept sympathisanten op om in de voormiddag een bank aan de Kouter (Gent) of de Meir (Antwerpen) binnen te gaan en te vragen waarin de bank haar geld investeert.

"Want", zo stelt woordvoerder Inez Louwagie van de actie ‘Mijn Geld. Goed geweten?’, "banken aarzelen niet om te investeren in wapentechnologie, milieuvervuilende bedrijven of bedrijven die een loopje nemen met mensenrechten".
De actie start gelijktijdig om 10.30 uur in Gent en Antwerpen. "De lastige klanten zullen na hun bankbezoek verslag uitbrengen over de reacties van de banken". De banken die de lippen op elkaar houden, krijgen een "plakkaat van het blinde geld" op de muur geplakt. Daarop staat een euro met een geblinddoekte Albert afgebeeld, het logo van de campagne.
Netwerk Vlaanderen verwacht in Gent en Antwerpen samen zo’n 60 actievoerders en is bereid om verder te gaan indien de banken blijven zwijgen. Indien er niet meer transparantie komt, wil de organisatie een aantal "laakbare voorbeelden van investeringsgedrag" openbaar maken.
Voor de start van de campagne vrijdag, konden klanten ook al brieven sturen naar banken met vragen over investeringen. "Europarlementslid Nelly Maes heeft bijvoorbeeld een brief geschreven naar Fortis en BBL over hun eventuele betrokkenheid bij de leegroof van Congo", aldus Louwagie. Er kwam vooralsnog geen reactie.

Share Button