Onderzoek plaatst kanttekeningen bij bijsluiter Triodos Meerwaarde Fonds

Op de website www.bijsluiterscore.info wordt onderzoek gedaan naar de informatie van bijsluiters van beleggingsfondsen en andere financiële producten. De bijsluiter van het Triodos Meerwaarde Fonds is aan dit onderzoek onderworpen geweest en de onderzoekers plaatsen enkele kritische opmerkingen.

Volgens de onderzoekers zijn er de volgende "pijnlijke zaken" aan te geven over de informatie in de bijsluiter:

Het is pijnlijk dat de wettelijke voorschriften niet adequaat worden gevolgd. Er zijn echter meer pijnlijke zaken te melden.
De benchmark voor Triodos Meerwaarde Aandelenfonds wordt gevormd door FTSE 300 Europe Index en/of de FTSE 300 Index en/of FTSE E300. Deze informatie is in de verschillende documenten van Triodos Bank te vinden. Alle drie de indices bestaan echter (formeel) niet. Dat betekent dat of Triodos Bank erg slordig is of dat ze met een of meer zelf verzonnen indices werken.
Triodos Meerwaarde Aandelenfonds eindigde het jaar 2002 met een post aandelen ter waarde van 18,4 miljoen Euro. Gedurende het jaar 2002 is voor 87,6 miljoen Euro aan aandelen gekocht en voor een bedrag van 77,1 miljoen Euro aandelen verkocht. Dat betekent dat er door dit beleggingsfonds heel veel wordt gehandeld, waardoor er in ieder geval hoge transactiekosten resulteren. Daarnaast lijkt zo’n handelwijze niet echt duurzaam. Alle transacties worden uitgevoerd door partner Delta Lloyd.

Share Button