Triodos Fair Share Fund als eerste erkend ‘sociaal-ethisch’ beleggingsfonds

Als eerste beleggingsfonds in Nederland heeft Triodos Fair Share Fund de officiële status van ‘sociaal-ethisch’ beleggingsfonds ontvangen. Triodos Fair Share Fund belegt in microfinancieringsinstellingen in ontwikkelingslanden. Deze lokale bankinstellingen verlenen kleine leningen (van 50 tot 1.000 dollar) aan mensen die een bedrijfje willen starten, materiaal of machines willen aanschaffen of hun bestaande bedrijf willen uitbreiden. In ontwikkelingslanden is een eigen bedrijf vaak de enige kans op een inkomen. Een belegging in het Triodos Fair Share Fund wordt als een moderne vorm van armoede bestrijding gezien. Microfinanciering is wereldwijd de belangrijkste trend binnen ontwikkelingssamenwerking.

Particuliere beleggers in het Triodos Fair Share Fund hebben een jaarlijkse rendementsverwachting van 2 tot 4%. Boven op dit bescheiden financiële rendement geeft de fiscus nu een bonus van 2,5%, identiek aan de fiscale groenregeling.
Met terugwerkende kracht tot 1 januari 2004 kunnen beleggers in Triodos Fair Share Fund gebruikmaken van een vrijstelling van de 1,2% vermogensrendementsheffing in box 3 tot een maximum van EUR 51.390 per jaar en een extra belastingkorting van 1,3% van het vrijgestelde bedrag. Voor fiscale partners geldt het dubbele bedrag.

Triodos Fair Share Fund verwacht door de fiscale status een extra groei van 6 miljoen euro in 2004. De koers per participatie bedraagt thans EUR 25,06.

Fondsmanager Marilou van Golstein Brouwers: ‘Wij zijn heel verheugd dat beleggers die hun solidariteit met het Zuiden willen tonen nu als extra stimulans van de fiscus een bonus van 2,5% krijgen. Met een kleine lening kunnen ondernemers in ontwikkelingslanden vaak hun productie, en daarmee ook hun inkomen, verdubbelen of verdriedubbelen. Maar het is voor hen vaak onmogelijk om een lening af te sluiten bij de commerciële banken. Bij gespecialiseerde banken (microfinancieringsinstellingen) kunnen deze mensen wel terecht. Triodos Fair Share Fund investeert in deze microfinancieringsinstellingen via leningen en via deelnemingen in het aandelenkapitaal. Een moderne vorm van armoedebestrijding’.

Triodos Fair Share Fund is in december 2002 opgericht en heeft thans een fondsvermogen van
4 miljoen euro. Het fonds belegt onder andere in Acleda Bank in Cambodja, Financiera Compartamos in Mexico en Banco Solidario in Ecuador. Het fonds verstrekte handelsfinancieringen aan de Fair Trade koffiecoöperatie Cecocafen in Nicaragua en producent van biologische producten Sekem in Egypte.

Sinds 1994 heeft Triodos Bank ervaring met financiering in ontwikkelingslanden in samenwerking met Stichting DOEN en ontwikkelingsorganisatie Hivos. Gezamenlijk financiert Triodos via leningen en participaties ruim 100 microfinancieringsinstellingen in zowel Afrika, Azië als in Latijns Amerika. Hiermee is Triodos Bank wereldwijd een van de grootste private investeerders in deze sector.

Share Button