Banken moeten research gaan verbeteren op gebied niet-financiele informatie

PGGM wil dat het aandelenonderzoek van banken die transacties uitvoeren, wordt uitgebreid met niet-financiële thema’s. Het pensioenfonds wijst extra handel toe aan partijen die aan de eisen voldoen.

PGGM neemt het initiatief samen met enkele internationale vermogensbeheerders. Daaronder zijn BNP Asset Management, Dresdner Bank Investment Management en Deutsche Investment Trust. Samen beheren de partijen euro 330 mrd. In november worden banken en brokers uitgenodigd die hun aandelenonderzoek aan de eisen van de groep willen aanpassen.

‘We hopen dat traditionele banken hun aandelenonderzoek gaan uitbreiden met thema’s die verdergaan dan de volgende kwartaalcijfers’, zegt Roderick Munsters , directeur Investments bij PGGM. Hij doelt op aandelenonderzoek waarbij meer aandacht wordt gegeven aan goed ondernemingsbestuur, hoe bedrijven omgaan met hun menselijk kapitaal en wat de risico’s voor specifieke ondernemingen zijn voor bijvoorbeeld klimaatveranderingen.

PGGM zal in beginsel vijf procent van zijn jaarlijkse transactiekosten op aandelen toewijzen aan banken die aan de eisen voldoen. Jaarlijks betaalt het pensioenfonds euro 36 mln aan kosten op aandelentransacties. PGGM beheert euro 57 mrd, waarvan euro 26 mrd in aandelen is geïnvesteerd. Bij de uitvoering van aandelentransacties wordt door beleggers traditioneel tegelijk commissie betaald voor het aandelenonderzoek van banken.

PGGM gebruikt nu tien banken voor het doen van aandelentransacties. ‘Het is niet gezegd dat die vijf procent commissie ook bij deze banken terechtkomt’, zegt Munsters . ‘De kans is zelfs groot dat andere banken juist op dit initiatief in willen gaan en worden geselecteerd.’ PGGM heeft ook invloed op de keuze van de brokers die worden gebruikt door vermogensbeheerders waar het pensioenfonds geld in beheer heeft gegeven.

PGGM heeft nu al enkele initiatieven lopen, waaronder een samenwerking met Triodos Bank, waarbij meer aan langetermijnonderzoek naar bedrijven wordt gedaan. Munsters hoopt met dit initiatief juist de traditionele banken tot beter onderzoek te bewegen. ‘ UBS en HSBC doen wel wat op dit vlak, maar het onderzoeken van langetermijnthema’s bij ondernemingen is nooit echt van de grond gekomen. Nu er geld in het spel is, verwachten we meer beweging.’

Share Button