Deel bonus van top ING moet naar ethisch fonds

De centrale ondernemingsraad van ING Groep wil dat individuele leden van de raad van bestuur samen euro 1 mln storten in het ethische beleggingsfonds Oikocredit. Dat is een kwart van de door de cor bekritiseerde bonusuitkering over 2004. ‘Bestuursleden kunnen hiermee hun medemenselijkheid tonen’, zegt cor-voorzitter Josine Sips tegen deze krant.

Oikocredit is een onafhankelijk beleggingsfonds dat investeert in microleningen in arme landen. De leiding van ING riep eerder haar personeel op om geld te steken in het fonds. De cor ziet graag dat de bestuurstop een deel van de bonus in het fonds stopt, zo blijkt uit een brief aan de raad van bestuur.

Onder het personeel groeit de onvrede over de stijgingen van de topsalarissen, oplopend tot 37,5%. De stijgingen zijn vooral toe te schrijven aan de bonusregeling voor het behalen van ING’s doelstellingen. Voor ING was 2004 een goed jaar. De winst steeg met 48%. Medewerkers kregen ieder euro 250.

Het is voor de cor ook moeilijk te verteren dat er al een jaar geen nieuwe cao is. De bank-verzekeraar schortte onlangs de onderhandelingen met de bonden op. Volgens de cor-voorzitter is sprake van een toenemende discrepantie in beloning. ‘Het personeel wordt ongeduldig.’

De cor vindt dat het bestuur ook oog moet hebben voor zijn maatschappelijke rol en het imago van ING. Daarvoor moet volgens de cor een storting worden gedaan in het fonds. Het beloningsonderwerp staat op 27 april op de agenda in het overleg met de cor. ING wil geen reactie geven op het verzoek.

Ton Dieten

Share Button