De favoriete websites van Piet Sprengers, directeur VBDO

‘Qua mankracht en budget zijn onze middelen beperkt. Internet helpt ons daarom enorm bij het onderzoek naar maatschappelijk verantwoord ondernemen. Rapporten waar je vroeger moeilijk aankwam of veel voor moest betalen, heb je nu met een muisklik gratis in huis. Via www.weforum.org of www.accountability.co.uk is bijvoorbeeld gratis Mainstreaming Responsible Investing van het World Economic Forum te downloaden.

Zeggenschap in het beleid van grote bedrijven is niet langer voorbehouden aan een rijke elite. Pensioenfondsen zijn de grootste aandeelhouders en indirect is de zeggenschap zo verschoven naar de massa. De pensioenfondsen beleggen per definitie voor de lange termijn en doen er dus goed aan om voor duurzame fondsen te kiezen, want bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen hebben de beste overlevingskansen. De pensioenfondsen zouden zich op aandeelhoudersvergaderingen echter wel wat nadrukkelijker mogen laten gelden. Vaak willen ze wel, maar weten ze niet goed hoe. Just Pensions (www.justpensions.co.uk) heeft zojuist een handige toolkit voor pensioenfondsbeheerders op de site geplaatst: een handleiding met best practices, tips voor de ontwikkeling van een eigen duurzaamheidsbeleid en het selecteren en evalueren van fondsmanagers. Amerika is ook veel verder. Het Investor Responsibility Research Center (www.irrc.com) verzorgt voor institutionele beleggers al sinds 1972 onderzoek betreffende corporate governance en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Als VBDO zouden we duurzame criteria natuurlijk graag hoger op de agenda’s van aandeelhoudersvergaderingen willen zien. Waarom worden bonussen uitsluitend bepaald door de hoogte van de financiële resultaten en is er nauwelijks oog voor maatschappelijke winst of verlies? We proberen ons nog meer te laten horen en geven sinds kort ook stemadviezen. Ik verwacht veel van de site www.proxyvote.nl, waarmee stemmen op afstand voor iedere aandeelhouder mogelijk moet worden.

Voor particuliere beleggers heeft het European Social Investment Forum in samenwerking met Morningstar een gratis online fondsselectie-tool ontwikkeld die helemaal is toegespitst op duurzame beleggingsfondsen. Op www.eurosif.org/pub2/fundselect wordt voor ieder fonds uitgelegd hoe met duurzaamheidscriteria als kinderarbeid, bonthandel of kernenergie wordt omgegaan.

Wie wil weten hoe individuele ondernemingen scoren op het gebied van duurzaamheid, kan op internet op veel plekken terecht. De FTSE4Good Index (www.ftse.com) is een index waarin uitsluitend bedrijven worden opgenomen die aan een reeks duurzame criteria voldoen. Heineken is onlangs ook opgenomen. Een aparte duurzaamheidsindex voor Nederland? Onze leden vinden het niet erg nodig, er is al genoeg informatie. Bijvoorbeeld www. duurzaam -beleggen.nl, een prima portal voor zowel professionele als particuliere beleggers. Deze site geeft een overzicht van alle Nederlandse duurzame beleggingsfondsen met de koersen en omschrijvingen. Je kunt er ook gratis De Duurzaam Geld Gids downloaden: een complete gids en productencatalogus voor duurzaam en groen beleggen, sparen en verzekeren in Nederland. Volgens de gids neemt het Duurzaam Rendement Fonds van ING het bijvoorbeeld een stuk nauwer met genetisch gemanipuleerd voedsel dan het Duurzame Wereld Fonds van ABN Amro .’

HANNO BAKKEREN

Piet Sprengers (46) is directeur van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO)

Share Button