Oikocredit keert collectezak ondersteboven

Tienduizenden kerkgangers in diverse landen krijgen op en rond zondag 23 oktober een (Oikocredit)munt uit de collectezak. Deze ludieke actie is bedoeld als aansporing om geld ter beschikking te stellen van Oikocredit om daarmee kleine leningen (microkredieten) te verstrekken aan kansarme ondernemers in derdewereldlanden. In Nederland verstrekt Oikocredit bij deze omgekeerde collecte een vijfeurocent muntstuk met daarop de sticker ‘Microkrediet Mega-effect’. Dit alles naar aanleiding van het dertigjarig bestaan van Oikocredit, een van de grootste particuliere kredietverleners in derdewereldlanden, met haar wortels in de kerken.

Oikocredit mikte wereldwijd op tenminste 2005 vieringen waarin aandacht wordt gevraagd voor het uitlenen van geld aan kansarmen in plaats van het weggeven van geld. Dat aantal wordt ruimschoots overtroffen. In Nederland alleen al doen meer dan 500 plaatselijke kerken mee op of rond zondag 23 oktober. Verder wordt deze Oikocreditzondag ook gevierd in de Verenigde Staten, Canada, Engeland, Frankrijk, Duitsland, maar ook op de Filipijnen, in Zambia en in Zuid-Afrika.
Oikocredit werkt
Oikocredit is met dertig jaar ervaring de oudste en ook een van de grootste particuliere verleners van kredieten aan microkredietinstellingen, coöperaties en middelgrote (fair trade) organisaties. Meer dan 25.000 particulieren, kerken en andere organisaties hebben reeds 220 miljoen euro aan kapitaal in Oikocredit geïnvesteerd. Oikocredit werkt met 440 projectpartners in derdewereldlanden, waaronder een groot aantal microkredietinstellingen. Zo ontvangen honderduizenden mensen in derdewereldlanden en Oost-Europa een kleine lening om hun onderneming op te zetten en een bestaan op te bouwen. Omdat leningen snel afgelost worden, kan het geld steeds opnieuw worden gebruikt voor leningen aan andere mensen.
Groeiende kapitaalbehoefte
De netto-instroom van kapitaal in Oikocredit neemt toe. Dit is mede te danken aan alle publiciteit rond het VN-Jaar van het Microkrediet en de actieve adviseursrol van HKH Prinses Maxima, die eerder dit jaar in Afrika microkredietprojecten bezocht. Steeds meer particulieren in Nederland beleggen een deel van hun geld in het fiscaal aantrekkelijke Oikocredit Nederland Fonds of steunen Oikocredit door lid te worden van de vereniging Oikocredit Nederland. Eind september 2005 hebben particulieren en organisaties reeds meer dan 5 miljoen euro netto aan nieuw kapitaal ingelegd bij Oikocredit Nederland en het Oikocredit Nederland Fonds.
Een groeiende instroom is ook hard nodig om aan de groeiende kapitaalbehoefte in derdewereldlanden te kunnen voldoen. Dat blijkt uit de cijfers van Oikocredit. Over de eerste 9 maanden van 2005 heeft Oikocredit leningen verstrekt voor een totaalbedrag van ruim 45 miljoen euro, meer dan het dubbele over dezelfde periode vorig jaar (2004: 22 miljoen euro). Om een groeiend aantal kredietaanvragen ook in de toekomst te kunnen behandelen, blijven nieuwe (of vervolg)investeringen noodzakelijk.

Share Button