AFM trekt vergunning in van tussenpersoon voor groenfondsen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft eind december de vergunning ingetrokken van Sicirec, een belangenbehartiger voor investeerders in hardhoutplantages. Dat bevestigt Sicirec-directeur Popko van der Molen tegenover deze krant.

De AFM intensiveert momenteel het toezicht op ‘exotische beleggingen’ als teakplantages. In deze sector hebben Nederlanders tussen de euro 500 mln en euro 1,5 mrd geïnvesteerd, aldus een schatting van de AFM. Aanbieders zijn in de race voor een onlangs verplicht gestelde vergunning. Ze worden gecontroleerd op deskundigheid, betrouwbaarheid en financiële soliditeit.

Sicirec voert voor honderden investeerders het beheer over hun participaties in hardhoutplantages. Daarnaast was het mogelijk om participaties via Sicirec te verhandelen. Sinds kort biedt de organisatie ook een beleggingsfonds aan.

De AFM haalt daar nu een streep door. De toezichthouder meent dat Sicirec onvoldoende deskundig is om de vergunning te handhaven. Bovendien zou de financiële situatie te weinig solide zijn.

Directeur Van der Molen erkent dat er mogelijk onvoldoende kennis aanwezig is bij Sicirec. Volgens hem is de wereld van teakbeleggingen zeer complex vanwege de lokale juridische verschillen. Hij vreest dat na ruim vijftien jaar een einde komt aan Sicirec, waar vijf mensen werken, deels in deeltijd

Sicirec zegt tussen de vijf- en zeshonderd investeerders te vertegenwoordigen, die hun participaties in beheer hebben gegeven. De beheerder probeert de schade voor hen te beperken. Sicirec geeft het beheer over de participaties waarschijnlijk terug aan investeerders.

Sicirec staat al jaren bekend als een kritisch volger van de hele sector van groenfondsen. ‘Behoorlijk wat aanbieders van teakbeleggingen staan te juichen als ze lezen dat wij onze vergunning kwijt zijn’, zo denkt Van der Molen.

De teaksector heeft al jaren een slecht imago. Volgens Van der Molen is dat terecht. ‘Het barst van de avonturiers en oplichters.’ Hij vreest dat behoorlijk wat investeerders in de tientallen groenfondsen kunnen fluiten naar hun geld.

In oktober zijn twee directeuren van teakbedrijf Eco Brasil nog tot enkele jaren cel veroordeeld omdat ze tientallen miljoenen euro’s ophaalden bij beleggers voor plantages en dat niet investeerden.

Pas sinds vorig jaar is er toezicht van de AFM op de branche die beleggingsobjecten aanbiedt. Dat zijn vaak exotische beleggingen variërend van teakhout- en robiniaplantages en vastgoed tot kisten wijn en vakantiehuizen.

Naar verwachting deze zomer horen aanbieders of ze door de screening komen. Dat is flink later dan verwacht. Overigens vallen participaties in beleggingsobjecten van boven de euro50.000 ook in het nieuwe stelsel buiten het toezicht.

Share Button