Aandelen Europa Orange SeNSe Fund

Al vier jaar op rij is het Orange SeNSe Fund het best presterende duurzame beleggingsfonds van Nederland. Het fonds blijft de kleinste krenten uit de pap pikken.

Met een rendement van 40,3% over 2006 bewijst het Orange SeNSe Fund dat duurzaam beleggen ook financieel loont.

Daarmee geeft de nieuwe fondsbeheerder David Simons (sinds 1 januari 2006) een passend vervolg aan het indrukwekkende trackrecord van het Orange SeNSe Fund: een geannualiseerd rendement van 34,7% over de afgelopen drie jaar. Het Orange SeNSe Fund is al vier jaar op rij het best presterende duurzame beleggingsfonds van Nederland. Simons bestiert het fonds met Kempens smaller companies team vanuit Edinburgh. De duurzaamheidsresearch wordt gedaan door specialisten van SNS Asset Management (vandaar de kapitalen in SeNSe).

Anders dan de meeste duurzame beleggingsfondsen hanteert Orange SeNSe een bottom-upbenadering, waarbij ondernemingen (Europese small- en midcaps) eerst op hun bedrijfseconomische fundamenten en vooruitzichten worden gescreend en pas daarna op duurzaamheidscriteria (People, Planet, Profit). De focus ligt in eerste instantie op ‘high quality’ en ‘special situations’. Denk aan uitstekend geleide bedrijven die opereren in moeilijk betreedbare markten en bedrijven die in een herstructurering zitten.

Na de screening door het smaller companies team blijft een lijst met zo’n vijfhonderd ondernemingen over, die vervolgens door de analisten van SNS worden beoordeeld op duurzaamheid. Veelbelovende fondsen die de duurzaamheidstoets niet doorstaan, kunnen eventueel alsnog worden opgepikt door het Orange European Smallcap Fund.

De portefeuille van het Orange SeNSe Fund is vrij geconcentreerd met dertig, hooguit vijftig fondsen. Grote klappers in 2006 waren onder andere Macintosh en Huntleigh. Die laatste, een Britse maker van ziekenhuisapparatuur, ontving eind december een overnamebod van een ander fonds uit de portefeuille, Getinge AB, waarop beide werden beloond met een forse koerssprong.

Simons schrijft het succes van het Orange SeNSe Fund deels toe aan zijn beperkte omvang, circa 80 miljoen euro, wat het fonds de ruimte geeft om ook de kleinste krenten uit de pap te pikken. Om de omvang in de hand te houden, sluit Simons niet uit dat het fonds op termijn zal sluiten voor nieuwe beleggers.

Share Button