Obligatie speciaal voor idealisten

Beleggers met een groen hart kunnen binnenkort ook bij de Europese Investeringsbank terecht. De bank komt met een garantieproduct dat in schone technologieën investeert. Niet alle beleggers blijken warm te lopen voor deze groene lening.

Vergezeld van zakenbankiers van Merrill Lynch , Dresdner Kleinwort en UniCredit trekken groepjes bankiers van de Europese Investeringsbank (EIB) door Europa. Zij hebben het druk. In slechts een paar weken moeten zij een nieuwe obligatielening aan de man brengen. In alle 27 lidstaten van de Europese Unie (EU) wel te verstaan.

De Global Awareness Bond is de eerste groene obligatielening die de EIB uitgeeft. Met de opbrengst van euro 600 mln tot euro 1 mrd wordt geïnvesteerd in bedrijven die een bijdrage leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem. Zo wordt geld geleend voor de bouw van een waterkrachtcentrale in Slovenië en aan een bedrijf dat in Spanje op grote schaal zonne-energie gaat opwekken.

‘De investeringsbank ziet het als haar taak het klimaatbeleid van de EU uit te dragen en beleggers bewust te maken van de gevolgen van klimaatverandering’, zegt Aldo Romani van de EIB.

Acht maanden is aan het beleggingsproduct gewerkt. Het heet een obligatielening, maar het rendement is afhankelijk van een mandje Europese aandelen. De inleg vermeerderd met 5% wordt door de bank gegarandeerd. Tussentijds wordt geen couponrente uitbetaald. De Global Awareness Bond heeft daarmee veel weg van een ouderwets clickfonds, waarmee behoudende beleggers in de jaren negentig een graantje meepikten van de hausse op de aandelenmarkt.

Speciaal voor de gelegenheid heeft de EIB door het Britse FTSE – de maker van de gerenommeerde FTSE 100-index van de Londense beurs – een nieuwe duurzaamheidsindex laten samenstellen: de FTSE 4 Good Environmental Leaders Europe 40 Index. Daarin zitten veertig bedrijven waarvan de beurskoers het rendement op de nieuwe obligatielening bepaalt.

Beleggers bij wie het groene bloed tot in de kleinste haarvaten is doorgedrongen kunnen ervoor kiezen een deel van hun rendement uit te laten betalen in de vorm van CO2-uitstootrechten. ‘Als het om bedrijven gaat kunnen ze deze uitstootrechten laten intrekken en zo hun eigen milieuvervuiling compenseren’, zegt Romani.

De EIB hoopt met dit product de groeiende groep beleggers aan te spreken die duurzaam beleggen. De Global Awareness Bond wordt zowel aan particuliere als bij institutionele beleggers aangeboden.

Aan belangstelling geen gebrek, denkt Romani, al heeft hij tijdens de roadshow de nodige kritiek te horen gekregen. Zo waren er vragen over de premie van 3% die vooraf aan de begeleidende banken wordt betaald. ‘Een schijntje’, pareert Romani. ‘Voor een product dat op zo’n grote schaal in de markt wordt gezet, vragen banken soms wel 5% tot 6%.’

Ook was er kritiek op de samenstelling van het mandje aandelen. Daarin prijken de namen van oliemaatschappijen Royal Dutch Shell en BP en 35% van de index bestaat uit banken. Geen voor de hand liggende bedrijven voor wie in het klimaat wil investeren. ‘Alléén groene bedrijven was onmogelijk, omdat het er te weinig zijn en de koersen te heftig bewegen. Daarom hebben wij gekozen voor de duurzaamste bedrijven uit de eigen sector. Zo is Shell verkozen boven ExxonMobil’, zegt Romani.

De bankier vertelt vol trots dat de EIB met dit product twee doelstellingen van de EU tegelijk nastreeft. Los van het groene karakter bevordert de obligatielening de integratie van de financiële markten door in alle 27 lidstaten tegelijk te worden gelanceerd, aldus Romani. ‘Het is een leerproces.’

Dat er beleggers zijn die er weinig voor voelen om deel uit te maken van een groot experiment, kan Romani begrijpen. Hij heeft nog een week om weifelende beleggers over de streep te trekken.

Eerste obligatie voor alle EU-landen

Nog nooit eerder werd een obligatielening in alle 27 landen van de Europese Unie uitgegeven. De Europese Investeringsbank heeft de primeur met zijn Global Awareness Bond. Normaal kiezen uitgevende instellingen ervoor om in niet meer dan drie of vier landen tegelijk de kapitaalmarkt te betreden. Vijftien commerciële banken, waaronder Merrill Lynch en ING , werken mee aan de monsteroperatie. Zowel particuliere als institutionele beleggers worden benaderd. Het vorige uitgifterecord was ook in handen van de investeringsbank. Vorig jaar werd een obligatielening uitgegeven in de twaalf landen die de eurozone toen nog telde.

Share Button