Pensioenfonds beslist zelf over belegging’

Bron
Spits

Pensioenfondsen mogen zelf uitmaken of ze bepaalde investeringen doen die mogelijk gevoelig liggen met het oog op ‘verantwoord beleggen’. Dat vinden de overkoepelende pensioenorganisaties.

Dat bleek uit het woensdag gepubliceerde rapport ‘De gearriveerde toekomst’ over verantwoord beleggen door pensioenfondsen. Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) neemt het rapport woensdag in ontvangst.

Volgens de overkoepelende organisaties, bij wie pensioenfondsen zijn aangesloten, komen verantwoordelijkheden rondom het beleggingsbeleid ,,toe aan het bestuur van de individuele fondsen.” Bij pensioenfondsen bestaat het bestuur uit vertegenwoordigers van zowel werkgevers als werknemers.

Verantwoording afleggen

In het rapport, dat is opgesteld onder leiding van hoogleraar Harry Hummels, worden wel enkele ‘richtlijnen’ gegeven. Zo moeten pensioenfondsen als het gaat om verantwoord beleggen ,,een visie formuleren, beleid ontwikkelen en verantwoording afleggen”, aldus de opstellers. Het rapport was in juni al aankondigd.

Eerder dit jaar ontstond er ophef over bepaalde beleggingen van pensioenfondsen. Zo bleek dat enkele grote pensioenfondsen een klein deel van hun geld staken in ondernemingen die clusterbommen en landmijnen maken. Na kritiek daarop besloten ze daarmee op te houden.

Eerder deze week drong de vakbond FNV erop aan de oliemaatschappijen Total, Chevron/Texaco en het offshorebedrijf SBM (het vroegere IHC Caland) te boycotten om zo het militaire bewind in Myanmar, ook wel bekend als Birma, te treffen. De overkoepelende pensioenorganisaties beloofden daarop dat hun leden bedrijven die zaken doen met Myanmar gaan aanspreken op maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Share Button