Nederland blinkt uit in duurzaam beleggen

Nederland blinkt uit op het gebied van pensioenen, betalingsverkeer, duurzaam beleggen en duurzaam financieren. In deze drie categorieën moeten de financiële sector en de overheid dan ook hun energie steken om verdere uitholling van het Nederlandse financiële centrum tegen te gaan.

Dit stelt de directeur van het Holland Financial Centre (HFC), Akkie Lansberg, in een gesprek met deze krant. HFC is vorig jaar door ministeries, marktpartijen, toezichthouders en de gemeente Amsterdam opgericht. ‘Uiteindelijk moet Nederland tot de top 3 gaan behoren in continentaal Europa’, zegt Lansberg. ‘We staan al in de top 10.’

Middenmotor

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat Nederland in Europa een middenmoter is. Beleggingsfondsen verdwijnen naar Luxemburg, pensioenfondsen besteden werk uit aan Ierland en een groot deel van het zakenbankieren gebeurt in de City van Londen.

‘We kunnen niet concurreren met Londen en New York’, zegt Lansberg. ‘Daarom is het zo belangrijk dat we ons specialiseren. We moeten kijken waarin we goed zijn en niet naar datgene waarin we slecht zijn.’

HFC heeft vijftien werkgroepen opgezet met nationale en internationale mensen uit de financiële sector, het bedrijfsleven, financiële instellingen, de politiek en de wetenschap.

Een soortgelijk initiatief is in de vorm van het Amsterdam Financial Centre (AFC) in 1998 ook opgericht. Deze organisatie werd na enkele jaren geruisloos opgeheven toen bleek dat Amsterdam de Europese Centrale Bank niet naar zich toe wist te halen. Het belangrijkste doel van het AFC was daarmee niet gehaald.

Share Button