Beleggen in voedselschaarste

Op zoek naar de nieuwe hit in beleggingsland? Vergeet duurzaamheid, dat is iets van 2007. Dit jaar staat in het teken van de landbouw, stelt Pieter Furnée, directeur van DWS Nederland, een grote beheerder van beleggingsfondsen.

De oudste en grootste economische sector ter wereld belooft volgens hem dé groeisector van de komende decennia te worden. De melkplassen en boterbergen zijn verleden tijd. De landbouwsector – in Europa tientallen jaren lang zwaar gesubsidieerd- kan zich verheugen op hernieuwde belangstelling, ditmaal van beleggers. Furnée: "Voedselschaarste is een trend die steeds dominanter wordt. En we staan nog maar aan het begin."

Om zijn betoog kracht bij te zetten, heeft Furnée wat cijfers verzameld. De wereldbevolking stijgt de komende dertig jaar van een slordige 6,5 miljard bewoners nu, tot meer dan negen miljard in 2040. Door de groeiende welvaart in Azië neemt de vraag naar goed voedsel rap toe. In China steeg de consumptie van vlees sinds de jaren zestig van 3,8 kilo per persoon tot ruim 55 kilo. Door de welvaartsspurt in Azië zal de vraag naar varkens in China voorlopig wel blijven toenemen.

Furnée: "Waar de welvaart toeneemt, gaan mensen meer vlees eten in plaats van plantaardig voedsel. Dat laat de historie zien. Maar een kilo vlees produceren kost zeven keer zoveel grondstof als een kilo graan." Alsof dat niet genoeg is, neemt ook de vraag naar duurzame energie toe. Energieproducenten ontwikkelen zich in hoog tempo tot de grootste afnemers van koolzaad, suiker, tarwe en maïs, waarvan biobrandstoffen worden gemaakt. De optelsom zal velen als een doemscenario in de oren klinken. Maar Furnée ziet vooral kansen voor beleggers die geloven in het schaarstescenario en daarin staat hij niet alleen. Ook beleggingsinstituut Iris, onderdeel van de Rabobank en Robeco, ziet een uitgelezen mogelijkheid om geld te verdienen aan de groeiende voedseltekorten in de wereld.

In een recent onderzoek concluderen de analisten: aandelenbeleggers kiezen voor beleggen in bedrijven die zich bezighouden met goederen die schaars worden. Land, water en lucht waren volgens het bureau eens vrij verkrijgbaar, maar stijgen door schaarste snel in prijs. En daar ligt winst. De belegger die wil meeliften op de schaarstetrend kan natuurlijk een carrière als boer beginnen, maar dat is voor de meesten ongetwijfeld een brug te ver. Aandelen kopen in een beursgenoteerd landbouwbedrijf dan?

Lastig, want zulke bedrijven zijn vrijwel allemaal in particulier bezit. Graan kopen in de hoop op snelle prijsstijgingen, is voor de kleine belegger ook niet weggelegd. Veel banken bieden daarom certificaten aan die een mandje gewassen volgen. Furnée kijkt vooral naar bedrijven die meeprofiteren van de groeiende vraag naar een stukje kip, lapje varkensfilet of gebakken visje.

Zijn agrifonds volgt concerns over de hele wereld die zich bezighouden met gewasbescherming en die machines voor de landbouw produceren. Een stukje Nederland is in het fonds ook terug te vinden. Veevoerbedrijf Nutreco is één van de bedrijven waar het fonds geld in steekt. Een vreemde eend in de bijt zijn de visboerderijen. Maar volgens Furnée ligt het eigenlijk voor de hand. "Met dit fonds investeren we in het voeden van de wereld. Binnen een paar jaar kweken we meer vis dan we vangen."

Share Button