Triodos Bank lanceert Sustainable Trade Fund

Vandaag lanceert Triodos Bank op de internationale vakbeurs van de biologische landbouw te Neurenberg, Duitsland het Triodos Sustainable Trade Fund. Het fonds verstrekt handelsfinancieringen aan gecertificeerde biologische en fair trade producenten in ontwikkelingslanden en opkomende markten die hiermee hun toegang tot exportmarkten vergroten.

Triodos Sustainable Trade Fund start met een portefeuille van EUR 10 miljoen waarmee meer dan twintig organisaties in Afrika, Latijns-Amerika en Oost-Europa worden gefinancierd.
Groeiende marktmogelijkheden
Marilou van Golstein Brouwers, directeur Triodos Investment Management: ‘De markt van biologische en fair trade producten in Europa en de Verenigde Staten vertoont al jaren dubbele groeicijfers. Een ontwikkeling die uitstekende afzetmogelijkheden biedt aan kleinschalige boeren en producenten in ontwikkelinglanden. Deze afzet wordt echter bemoeilijkt door de beperkte toegang tot financiering. Financiering die met name essentieel is de oogsttijd, de eerste fase van de productiecyclus, om boeren meteen te kunnen betalen bij aflevering van hun producten. Als exportcoöperaties de boeren meteen kunnen betalen profiteren deze van hogere prijzen die samenhangen met de biologische en fair trade certificering. Het stelt de coöperaties in staat om een goede en langdurige relatie met hun boeren op te bouwen en naast trainingen op het gebied van biologische landbouw ook gezondheidszorg en scholing te bieden.’

Triodos Bank is met Triodos Sustainable Trade Fund wereldwijd één van de weinige aanbieders van deze vorm van handelsfinanciering in ontwikkelingslanden. Van Golstein Brouwers: ‘Via de microfinancieringsfondsen Triodos-Doen, Hivos-Triodos Fonds en Triodos Fair Share Fund hebben wij al ruim tien jaar ervaring opgedaan met deze specifieke vorm van financiering. Die expertise is nu gebundeld in Triodos Sustainable Trade Fund en geeft ons een krachtige positie om onze rol als financier in deze groeiende markt verder uit te bouwen en duurzame handel actief te stimuleren.’

Structuur fonds en partners
Triodos Sustainable Trade Fund kent een stichtingsvorm en is gefinancierd door een kredietlijn van Triodos Bank die gedekt is door borgen. Deze borgen zijn veelal institutionele partijen die op deze wijze een bijdrage willen leveren aan het bevorderen van duurzame handel. De lancering van het fonds wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Hivos.

Share Button