Sociaal verantwoord investeren, zeepbel of oprecht ideaal?

Is sociaal verantwoord ondernemen een zeepbel die veel media-aandacht krijgt, of gaat het om een ontwikkeling met steeds meer vaste grond onder de voeten? Deze vraag stond centraal tijdens het symposium Socially Responsible Investments. Earning profits or sympathy? dat plaatsvond op 28 februari aan de Universiteit van Tilburg. Het symposium werd georganiseerd door de Financiële Studievereniging Tilburg (FST).

Steeds meer mensen en, wellicht nog belangrijker, bedrijven, zijn geïnteresseerd in socially responsible investments (SRI). Deze interesse wordt niet alleen gevoed door milieuproblemen, maar vooral door de relatie tussen de milieuproblemen en investeringen. ‘Welke invloed heeft mijn investering op het milieu?’ is een veelgehoorde vraag. Was het enkele jaren geleden nog zo dat SRI door een klein deel van de ondernemingen werd bedreven, tegenwoordig kan een bedrijf niet meer zonder SRI om zijn continuïteit te waarborgen.

Het Finance Symposium 2008 behandelde deze ontwikkeling van SRI, die in een stroomversnelling is geraakt, en gaf nzicht in de motieven erachter van zowel bedrijven als de grote (Nederlandse) institutionele beleggers. Is SRI een winstverhogende strategie of streeft een investeerder een hoger doel na, namelijk een beter milieu? Er lijkt een trade-off te bestaan tussen deze strategieën. Wat is belangrijker, steeds hogere winsten of oprechte idealen? Op deze vraag probeerde dit symposium een antwoord te vinden.

Het dagvoorzitterschap was in handen van de heer P.J.C. Borgdorff, directeur van het Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Andere vooraanstaande sprekers waren dr. J. Derwall (RSM Erasmus Universiteit en Universiteit van Maastricht; de heer F. Lambrechtsen, oprichter en directeur van Double Dividend; R. Lake, Senior Portfolio Manager, Environment, Social and Governance Issues, ABP Investments; prof. dr. G.J.A. Hummels, directeur van SNS Asset Management en hoogleraar Ethiek, organisaties en samenleving Universiteit Maastricht en drs. G. Kuijper, directeur van AAC Capital Partners. De sprekers gingen in discussie onder leiding van prof. dr. Kees Koedijk, decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de Universiteit van Tilburg.

Share Button