Koninklijke onderscheiding voor Peter Blom, directievoorzitter Triodos Bank

Peter Blom, directievoorzitter Triodos Bank, is tijdens de viering van zijn zilveren jubileum op vrijdag 16 mei jl. benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Peter Blom ontving deze onderscheiding uit handen van de burgemeester Janssen van de gemeente Zeist. Blom heeft deze Koninklijke onderscheiding onder meer te danken aan zijn jarenlange inzet voor Triodos Bank en een duurzame samenleving. Triodos Bank is pionier op het gebied van duurzaam sparen en beleggen en is gevestigd in Zeist.

Peter Blom’s grote inzet voor duurzaam bankieren, de biologische landbouw, microfinanciering in ontwikkelingslanden, duurzame energie en duurzaam bouwen waren aanleiding voor de onderscheiding. Deze thema’s zijn nu zeer actueel, maar toen Peter Blom er zich 25 jaar geleden voor begon in te zetten nog lang niet.

Burgemeester Janssen: “Peter Blom heeft zich in en vanuit zijn hoofdfunctie en vanuit zijn maatschappelijke idealen ingezet voor wat je nu kunt noemen een duurzame samenleving. Hij heeft zich een plek verworven als een gezaghebbend vertolker van noodzakelijke veranderingen in de maatschappij; nationaal en internationaal”.

Vanaf de oprichting van Triodos Bank in 1980 heeft Peter Blom (52) zich ingezet voor de bank. In eerste instantie als vrijwilliger en sinds 1982 in dienstverband. Op 1 januari 1989 werd hij benoemd tot statutair directeur. Peter Blom was toen de jongste bankdirecteur van Nederland. Sinds 1997 is Blom directievoorzitter.

Peter Blom is medeoprichter van het Social Venture Network Europe, voorzitter van de raad voor de Biologische Landbouw en Voeding (Bioraad) en lid van de Taskforce Multifunctionele Landbouw ingesteld door het Ministerie van Landbouw.

Share Button