Oxfam Novib kiest in 2009 een nieuwe duurzame huisbank

In 2009 besluit Oxfam Novib met welke bank ze in zee gaat, als in december 2009 het contract met de huidige huisbank ABN AMRO afloopt. Oxfam Novib wil verder met een bank die overtuigend bewezen heeft mensenrechten en duurzaamheid serieus te nemen.

Oxfam Novib directeur Adrie Papma: “We hebben destijds vooral voor ABN AMRO gekozen, omdat de bank stevige voornemens had op het gebied van duurzaamheid. In de afgelopen jaren heeft de bank een aantal stappen in de juiste richting gezet. Toch zijn we niet tevreden over de geboekte vooruitgang. Daarom staat wat ons betreft alles open als het gaat om een nieuw samenwerkingscontract per 2010. Wat voorop staat is dat wij zaken willen doen met een bank die duurzaamheid echt serieus neemt.”

Oxfam Novib bracht in 2006 een kritisch rapport uit over relaties tussen banken en bedrijven die controversiële wapens maken of daarin handelen. Met ABN AMRO zijn daarop kritische gesprekken gevoerd. Zowel ABN AMRO, als diverse andere banken hebben daarop hun beleid ten aanzien van wapens aanzienlijk verscherpt, met name op het gebied van clustermunitie. Op andere terreinen van duurzaamheid is Oxfam Novib niet tevreden met de opstelling van ABN AMRO. Overigens is het overleg met de bank het afgelopen jaar vertraagd door de overnameperikelen en de recente nationalisatie van de bank.

Oxfam Novib zal in de eerste helft van 2009 banken vragen een offerte uit te brengen. Omdat Oxfam Novib partnerorganisaties in ontwikkelingslanden financieel ondersteunt, is het essentieel dat een bank internationaal betalingsverkeer kan bieden. Andere criteria voor de uiteindelijke keuze zijn duurzaamheid en uiteraard gunstige financiële voorwaarden. Ook wil Oxfam Novib haar reserves onderbrengen in een gegarandeerd duurzaam fonds, zodat het geld dat aan Oxfam Novib is toevertrouwd bijdraagt aan de missie van een betere wereld.

Share Button