Teakfonds Goodwood stopt afbetalingen

De marktleider voor beleggingen in teakhout stopt de maandelijkse afbetaling aan participanten. In een brief aan beleggers stelt Goodwood hiertoe gedwongen te zijn door de kredietcrisis.

Zo’n 15.000 Nederlandse beleggers hebben euro 200 mln uitstaan bij Goodwood. Het geld is in Braziliaanse bosbouw geïnvesteerd. In totaal staken Nederlanders sinds de jaren negentig euro 500 mln in teakplantages. Goodwood groeide uit tot de grootste op deze markt met een populair garantieproduct.

De meeste andere teakfondsen vergen vijftien tot twintig jaar geduld van beleggers voordat de belegging geld kan opleveren. Goodwood bood beleggers de gelegenheid na een jaar of vijf participaties terug te verkopen aan het fonds.

De terugkoopgarantie bracht Goodwood vier jaar geleden in aanvaring met toezichthouder de Nederlandsche Bank (DNB). Die meende dat de garantie kredietverlening was, waar vergunning voor is vereist. De verkoop stortte met 60% in.

Lees het volledige artikel via de link (alleen voor FD-abonnees)

Share Button