Verantwoord beleggen niet anders door kredietcrisis

Marcel Jeucken is hoofd Verantwoord Beleggen bij PGGM, uitvoeringsorganisatie en vermogensbeheerder voor Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Morgen publiceert PGGM zijn jaarverslag Verantwoord Beleggen 2008. Jeucken toont zich ondanks de kredietcrisis en de dalende aandelenkoersen tevreden over het bereikte resultaat op verantwoord beleggen.

Kunnen we door deze kredietcrisis en de ellende op de aandelenmarkten nu de discussie over wat beter rendeert verantwoord beleggen of ‘gewoon’ beleggen afsluiten?
‘Nee. Dat houdt ons ook niet bezig. Verantwoord beleggen is over een paar jaar ‘gewoon’. Wij zijn er van overtuigd dat verantwoord beleggen helpt bij het beter inschatten van risico’s en kansen en dus toegevoegde waarde biedt. Als verantwoorde belegger weet je veel beter waar je in belegt.
PGGM zat bijvoorbeeld niet in de subprime-hypotheekbeleggingen. Maar wij hadden ook niet kunnen voorzien dat die het begin zouden kunnen zijn van een systeemcrisis. Ik vind dat de verantwoordelijkheid daarvan voor een groot deel ligt bij partijen in de financiële keten die niet moreel of prudent gehandeld hebben. Die hebben hun taak verzuimd.’

Lees het volledige interview via de link.

Share Button