Morningstar over duurzaam beleggen

Duurzame beleggingen groeien relatief snel in omvang maar hebben nog steeds een hoge inkt-vermogen ratio. Dat wil zeggen dat ze in media relatief veel aandacht trekken ten opzichte van het vermogen dat ze beheren. Verhalen over griezelige klimaatontwikkelingen en hoe bedrijven daarvan kunnen profiteren met mooie oplossingen zijn dankbaar materiaal. Maar hoe zit het met de prestaties?

Nederlandse aanbieders bieden 31 fondsen aan die verantwoord, ecologisch of duurzaam beleggen. Dat is ongeveer een tiende van het totale aantal aangeboden fondsen. Ook buitenlandse aanbieders –vooral uit Duitsland en Zwitserland- blazen hun partijtje mee.

De verschillen tussen deze fondsen zijn enorm wat de vergelijkbaarheid frustreert. Er zijn duurzame aandelenfondsen van onder andere ING, SNS, ASN, Triodos, die prima vergeleken kunnen worden met reguliere (niet-duurzame) fondsen. Daarnaast zijn er fiscaal gedreven producten – vooral Groenfondsen – die in omvang behoorlijk groot zijn. Daarnaast vinden we nog vastgoedfondsen, fondsen die leningen uitzetten in de culturele sector, obligatiefondsen, klimaatfondsen, microkredietfondsen, fondsen die hun dividend wegschenken en “nieuwe energie” fondsen.

Lees het volledige artikel via de link.

Share Button