VBDO: Beleggingsadviseurs bieden de optie Duurzaam beleggen nauwelijks aan

De optie ‘duurzaam beleggen’ wordt nauwelijks actief aangeboden door beleggingsadviseurs. Dit blijkt uit de resultaten van het tweede opeenvolgende onderzoek naar de toegankelijkheid van duurzame beleggingsproducten bij ABN AMRO, Fortis, ING, Rabobank en SNS Bank.

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) voerde samen met consultancybureau Measure Minds voor het tweede achtereenvolgende jaar onderzoek uit. Vrijwilligers voerden in totaal 65 mysteryshopperbezoeken uit. Zij bezochten undercover bankfilialen met de vraag naar mogelijkheden om duurzaam te beleggen. Daarnaast testte de VBDO de toegankelijkheid van duurzame beleggingsproducten op de websites.
De resultaten van het mysteryshopperonderzoek wijzen uit dat de mogelijkheid om ‘duurzaam’ te beleggen nauwelijks actief wordt aangeboden. Opvallend omdat de vraag naar duurzame beleggingsproducten is gestegen, zo bleek uit eerder onderzoek van de VBDO. Als een beleggingsadviseur eenmaal op het onderwerp ‘duurzaam beleggen’ komt, wordt de mogelijke fiscale vrijstelling het meest genoemd. Hoewel adviseurs ook wel andere kenmerken noemen blijkt dat de inhoudelijke kennis nog steeds onder de maat is. Ook gaven zij soms ten onrechte aan dat duurzaam beleggen ten koste zou gaan van rendement.
Uit het onderzoek naar de websites van de vijf banken blijkt dat de helft van de bezoekers moeite heeft om op de juiste pagina te komen waar informatie staat over duurzaam beleggen. Jammer omdat adviseurs in de filialen vaak adviseerden de website te raadplegen voor meer informatie over dit onderwerp. Wel wordt informatie begrijpelijk gepresenteerd en kenmerken goed beschreven.

Wat individuele prestaties betreft hebben twee banken wat beter gepresteerd ten opzichte van de anderen: SNS Bank en ING. De adviseurs van de SNS Bank bieden de duurzame opties het meest actief aan, beschikken over voldoende kennis en leggen uit wat de mogelijkheden zijn. ING scoort het hoogst met het onderzoek naar de toegankelijkheid van informatie op de website. Bezoekers zijn zeer positief over het snel vinden van begrijpelijke informatie.

Giuseppe van der Helm, directeur van de VBDO legt uit: “de optie duurzaam beleggen zou standaard aangeboden moeten worden door beleggingsadviseurs als één van de mogelijke opties. Voorwaarde is dan wel dat de beleggingsadviseurs over meer kennis beschikken dan nu het geval is. Zij spelen een cruciale rol in het bewust maken van klanten en het actief aanbieden van duurzame beleggingsproducten.”

Share Button