Duurzame beleggingen vastgoed toekomstbestendig

Initiatieven op het gebied van duurzaamheid kunnen de winstontwikkeling positief beïnvloeden en de vastgoedbeleggingen in potentie ’toekomstbestendig’ maken. Dit stelt de Amerikaanse vermogensbeheerder Russell Investments op basis van eigen onderzoek.

De vermogensbeheerder heeft in kaart heeft gebracht op welke wijze Amerikaanse en pan-Europese institutionele vastgoedfondsen criteria op het gebied van milieu (environmental), maatschappelijke verantwoordelijkheid (social) en corporate governance (governance) (ESG) in hun beleggingsproces hebben opgenomen.

Tamara Larsen, senior research analyst bij Russell Investments, licht toe: ‘Uit het onderzoek blijkt dat beheerders van private vastgoedfondsen mogelijkheden zoeken om initiatieven op het gebied van duurzaamheid te gebruiken bij het werven en behouden van huurders, het verlagen van operationele kosten en het opstellen van investeringsprogramma’s. Dit heeft in de meeste gevallen niet alleen een positieve invloed op het financiële resultaat, maar het kan de beleggingen dankzij een verbeterde concurrentiepositie en een betere langetermijnwaardering ook ’toekomstbestendig’ maken.’

De vastgoedsector heeft volgens Russell Investments uitstekende mogelijkheden om vooruitgang op het gebied van duurzaamheid op een relatief praktische en transparante wijze aan beleggingsrendementen te relateren. De beheerders die het verst gevorderd zijn met initiatieven op het gebied van duurzaamheid, zullen naar verwachting een concurrentievoordeel gaan behalen zodra ESG-aspecten in de toekomst door de markt zullen worden beloond. Russell Investments heeft voor dit onderzoek een aantal beheerders van toonaangevende geïnterviewd over hun huidige ESG- criteria.

Share Button