VBDO: Bezuiniging Groenregeling schaadt vertrouwen belegger

Bron
VBDO

“De overheid toont zich een onbetrouwbare partner voor de duurzame belegger.” Dat vindt de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). De vereniging reageert op het voornemen van het beoogde kabinet om de succesvolle fiscale stimulans voor groen, cultureel en sociaal-ethisch beleggen te schrappen.

Giuseppe van der Helm (directeur VBDO): “Beleggers zijn lange termijn beleggers, en rekenen daarbij op consistent beleid van de overheid. Deze plotselinge wijziging maakt de overheid tot een onbetrouwbare partner. Daarbij wegen de 100 miljoen euro die jaarlijks bespaard worden niet op tegen het mogelijke verlies van acht miljard investeringen in duurzame projecten.”

Van der Helm pleit voor consequent beleid: “De financiële crisis laat zien hoe essentieel vertrouwen is. De overheid moet rust brengen in de geplaagde financiële markten. Ze moet het lange termijn denken stimuleren om een volgende crisis te voorkomen. Met deze maatregel maakt de overheid de belegger tot een speelbal op de golven van haar zwalkende beleid.”

Besluit tegen het belang van de belegger in

Het aandeel van fiscaal vrijgestelde duurzame beleggingen is in 2009 met 16 procent gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse VBDO-onderzoek “Duurzaam Sparen en Beleggen in Nederland.” Opmerkelijk is dat tijdens de crisis de waarde van deze beleggingen niet daalde, terwijl andere beleggingsfondsen kelderden.

De financiële crisis is in belangrijke mate veroorzaakt door het rondpompen van geld zonder achterliggende waarde. Fiscaal vrijgestelde duurzame beleggingsfondsen investeren juist in de echte economie, in bestaande diensten en producten die bovendien de verduurzaming van de wereld bevorderen. Een besluit tot het afschaffen van de fiscaal aantrekkelijke regeling druist niet alleen in tegen de belangen van de particuliere beleggers, maar ook tegen die van een stabiele financiële markt.

Afschaffen belastingvoordelen

Het geld dat met de bezuinigingsmaatregel wordt bespaard, staat volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) haaks op een ander voornemen van het beoogde kabinet om ondernemerschap, private financiering van ontwikkelingssamenwerking en kunst/cultuur te stimuleren.

Bijna alle Nederlandse banken hebben beleggingsfondsen die gebruik maken van de regeling. De beursgenoteerde fondsen van ASN Bank, Triodos Bank en BNP Paribas hebben de handel in hun fondsen tijdelijk stilgelegd. De uiteindelijke invloed van de overheidsmaatregel op de waarde van de groenfondsen is nu nog niet te bepalen.

Share Button