ASN Milieu & Waterfonds wint FD Morningstar Award

Het ASN Milieu & Waterfonds heeft donderdagavond in Amsterdam de FD Morningstar Award gekregen in de categorie Aandelen Sector.

In de staart van het sectorenklassement zijn fondsen in de sector ‘alternatieve energie’ oververtegenwoordigd. Deze fondsen hebben vorig jaar allemaal een negatief rendement geboekt. Met name windenergie was rendementtechnisch een drama door overcapaciteit aan windturbines in de VS en de lage gasprijs aldaar. Uitzondering is het ASN Milieu & Waterfonds dat het overgrote deel van zijn portefeuille sinds een strategiewijziging in maart 2005 in waterbehandeling en recycling heeft belegd. Bas Jan Blom, directeur beleggingsfondsen van ASN Bank, zegt: ‘Water is levensbron nummer één in de wereld. Hoewel je dat in Nederland niet zo merkt, neemt het watertekort toe vanwege klimaatverandering, vervuiling en het gebruik van water voor landbouwdoeleinden. Dat maakt het tot een heel interessant thema.’ Het fonds is dan ook een prima keuze voor wie ecologisch wil beleggen. De aandelenselectie is uitbesteed aan het Engelse Impax Asset Management, dat hiervoor een groot en ervaren team inzet. Het rendement bedroeg 18,3% in 2010. Over de afgelopen drie jaar werd, inclusief 2008, een gemiddeld jaarrendement behaald van 3,53%.

Share Button