Beleggingsadviezen Nederlandse banken worden duurzamer

Het mystery onderzoek is afgelopen jaar voor de derde keer gedaan. De mysteryshoppers wonnen beleggingsadviezen in bij filialen van ABN Amro, ING, Rabobank en SNS Bank. Als besten kwamen dit jaar de ING en SNS Bank uit de verf.

De adviseurs van de ING bieden de duurzame beleggingsopties het meest actief aan, beschikken vaker over voldoende kennis en leggen uit wat de mogelijkheden zijn. Het niveau van kennis is bij SNS bank in alle gevallen als voldoende of uitmuntend aangemerkt. ING scoort het hoogst met het onderzoek naar de toegankelijkheid van informatie op de website. Bezoekers zijn slechts twee muisklikken verwijderd van informatie over duurzame beleggingen. Ook de websites van SNS Bank en Rabobank zijn erg toegankelijk, ondervonden de onderzoekers.

Maar ook andere banken doen het beter dan tijdens het onderzoek van vorig jaar. Over de hele linie is de informatievoorziening door banken over duurzame beleggingen verbeterd. Het `mysteryshopperonderzoek’
wijst onder meer uit dat de mogelijkheid om `duurzaam’ te beleggen actiever wordt aangeboden dan in voorgaande jaren. Het onderzoek werd uitgevoerd door 28 studenten van de Hogeschool Rotterdam die de minor `Sparen en Beleggen’ volgen.

Toch schort er volgens de VBDO nogal wat aan de informatie die klanten krijgen. De vereniging vindt dan ook dat bij sommige banken de kennis over duurzaam beleggen nog tekort schiet. Zo wordt nog steeds vaak de fiscale vrijstelling genoemd wanneer een beleggingsadviseur op het onderwerp `duurzaam beleggen’ komt. Dat er zo vaak gesproken wordt over producten met een fiscale vrijstelling is opmerkelijk te noemen omdat die aftrek slechts voor een klein gedeelte van de duurzame beleggingsproducten opgaat. De Nederlandse overheid heeft bovendien besloten de fiscale vrijstelling in een periode van vier jaar af te bouwen naar nihil.

Ook geven nog steeds veel beleggingsadviseurs ten onrechte aan dat duurzaam beleggen ten koste zou gaan van het rendement. Dat is volgens de VBDO een hardnekkig misverstand: "Integendeel, duurzaam beleggen houdt rekening met veranderingen die in de nabije toekomst op ons afkomen. Daarnaast geeft het een stabiel en positief rendement op de lange termijn", aldus VBDO-directeur Giuseppe van der Helm.

Van der Helm vindt het ook een gemiste kans dat beleggingsadviseurs niet beter uitleggen hoe bedrijven op duurzaamheid beoordeeld worden:
"Vaak blijft de informatie die klanten krijgen beperkt tot een verwijzing naar de fiscale vrijstelling of een thema dat door een beleggingsproduct wordt aangesproken, zoals bijvoorbeeld `klimaat’. Ik denk dat klanten meer gestimuleerd worden om duurzaam te beleggen in bedrijven, wanneer ze meer inzicht krijgen in waarom een bedrijf wordt opgenomen in of juist uitgesloten van bepaalde duurzame beleggingsproducten."

Share Button