Triodos beleggingsfondsen groeien in 2011 met 17 %

Het totaal aan vermogen dat door beleggers is toevertrouwd aan Triodos beleggingsfondsen is in 2011 met 17% toegenomen tot EUR 2,1 miljard. In 2010 was de groei 10%. De lange termijn trend van groei in duurzaam beleggen lijkt zich door te zetten, ondanks het huidige zwakke klimaat voor beleggen.

De groei van het vermogen onder beheer is onder andere toe te schrijven aan de toename van investeringen door (semi-) institutionele investeerders in het Ampere Equity Fund en Triodos Microfinance Fund en particuliere investeerders in Triodos Fair Share Fund. Bij de fiscaal gefaciliteerde fondsen Triodos Groenfonds en Triodos Cultuurfonds vond er een belangrijke uitstroom (12 tot 15%) van geïnvesteerd kapitaal plaats.

De directie over de beleggingsfondsen wordt gevoerd door Triodos Investment Management, een 100% dochter van Triodos Bank NV en voorloper op het gebied van ‘impact investments’. Triodos beleggingsfondsen bieden beleggers de mogelijkheid om te beleggen in duurzame sectoren met een positieve impact op de samenleving. Deze sectoren variëren van microfinanciering, duurzame energie en biologische landbouw tot culturele instellingen, duurzaam vastgoed en beursgenoteerde ondernemingen die bovengemiddeld presteren op sociaal- en milieubeleid. In ontwikkelingslanden, bijvoorbeeld, hebben de gespecialiseerde beleggingsfondsen in microfinanciering meer dan 97 microfinancieringsinstellingen in 44 landen gefinancierd. De microfinancieringsinstellingen in de portfolio hebben gezamenlijk 7,9 miljoen eindklanten bereikt, waarvan 66% vrouw en 46% woonachtig in rurale gebieden. Via de investeringen binnen het themagebied energie is in 2011 1.264 MW aan duurzame energie projecten gefinancierd.

Share Button