ING BeleggersBarometer: toename interesse in duurzaam beleggen particulieren

Bron
ING

De ING BeleggersBarometer is in november gedaald naar 82 punten. In oktober kwam de ING BeleggersBarometer nog uit op 91 punten. Hiermee komt een einde aan een periode van vier maanden waarin het vertrouwen van de Nederlandse particuliere belegger stabiel bleef rond de 90 punten. Het aantal particuliere beleggers dat enigszins geïnteresseerd is in duurzaam beleggen is toegenomen naar 42%. Vorig jaar was nog 36% ‘een beetje’ geïnteresseerd.

Interesse in duurzaam beleggen toegenomen, maar onbekend maakt onbemind

Net als in de afgelopen jaren hebben we een aantal vragen gesteld over duurzaam beleggen en consumeren. Het aantal particuliere beleggers dat enigszins geïnteresseerd is in duurzaam beleggen is toegenomen naar 42%. Vorig jaar was nog 36% ‘een beetje’ geïnteresseerd. De belangrijkste reden voor de interesse in duurzaam beleggen is dat het bijdraagt aan een beter milieu. Ruim de helft geeft dit aan. Opvallend is dat meer beleggers dan in voorgaande jaren het belangrijk vinden dat duurzaam beleggen veilig is, van 18% in 2011 naar 24% in november 2012.
Van de beleggers die aangeven geen interesse te hebben in duurzaam beleggen, geeft ruim een kwart (26%) aan dat dit komt omdat men er niet bekend mee is. Vorig jaar gaf een vijfde dit nog aan als reden.

Schone energie en ‘groen’ meest genoemd als duurzame belegging

Onder duurzaam beleggen verstaan de meeste beleggers het beleggen in schone energie (64%) en groene beleggingen (53%). ‘Schone technologieën’ wordt met 45% minder dan de afgelopen jaren (50%) geschaard onder duurzame beleggingen. Microfinanciering wordt door drie op de tien gezien als een duurzame belegging.
Aan beleggers is ook gevraagd of ze naast duurzaam beleggen ook zelf duurzaam consumeren. Afval scheiden (84%) en het gebruik van spaarlampen (81%) wordt dan het meest genoemd.

Share Button