Meer belangstelling voor duurzaam beleggen dan voor crisis

Vergeleken met voor de financiële crisis staan beleggers meer open voor duurzaam beleggen. Dat blijkt uit onderzoek onder duizend beleggers door Intomart GfK, in opdracht van BNR Nieuwsradio en ASN Bank

21 Procent van de ondervraagden heeft nu een positiever beeld van duurzaam beleggen dan vóór de crisis. Slechts zeven procent is negatiever geworden.

Beleggers vinden het nog wel lastig om daadwerkelijk de stap van regulier naar duurzaam beleggen te zetten. Op dit moment belegt ruim 10 procent van de ondervraagden een groot deel van het vermogen duurzaam. 18 Procent is van plan dat te gaan doen.

"De intentie om die stap te zetten is bij jongeren veel groter dan bij wat oudere beleggers," zegt Peter Mulder, directeur Custom Research van Intomart GfK.

Van de ondervraagden die al duurzaam beleggen, geeft het merendeel aan mensenrechten, natuur en klimaatverandering de belangrijkste thema’s te vinden. Het bonusbeleid van een bedrijf wordt het minst belangrijk gevonden. Andere thema’s die in dit onderzoek als duurzaam naar voren komen, zijn: arbeidsrechten, belasting en corruptie, wapens, dierenwelzijn, gezondheid en transparantie.

Rendement
De ondervraagden zijn verdeeld over het rendement van duurzaam beleggen. "De hardnekkige opvatting is dat het minder oplevert dan regulier beleggen,” zegt Mulder. Vooral beleggers die wel wat te besteden hebben (€ 150.000 of meer) hebben weinig vertrouwen in de opbrengsten van duurzaam beleggen. Als met duurzaam beleggen evenveel rendement te behalen is als met niet-duurzaam beleggen, dan zou 56 procent van de ondervraagden overstag gaan.

Opvallend is dat 44 procent van de beleggers ook dan nog niet de overstap zou maken. Zij hebben blijkbaar nog andere bezwaren. Het kan ermee te maken hebben dat de kennis van duurzaam beleggen niet op peil is. Een krappe 30 procent weet goed wat er mee wordt bedoeld. Ruim de helft heeft enige kennis van duurzaam beleggen en zo’n twintig procent weet niet wat het inhoudt.

Dinsdagavond zendt BNR van 19.00 – 20.00 uur het debat Duurzaam Beleggen uit, live op 100.1 FM. Geïnteresseerden kunnen ook langskomen in restaurant Dauphine, alwaar het debat plaats vindt en mee discussiëren.

Share Button