Triodos Beleggingsfondsen groeien met 15% in 2013

Het totaal aan vermogen van de door Triodos Investment Management beheerde beleggingsfondsen is in 2013 met 15% toegenomen tot EUR 2,5 miljard.

Triodos Fair Share Fund en Triodos Microfinance Fund boekten een duidelijke groei van het beheerd vermogen met respectievelijk 32% en 33%. Triodos Groenfonds wist in 2013 ook een flinke groei te realiseren van maar liefst 31%, mede door de overname van de leningenportefeuille van BNP Paribas Groen Fonds. De Triodos Sustainable Funds (Triodos SICAV l) die beleggen in beursgenoteerde ondernemingen zijn gegroeid met 33% door een sterke toestroom van nieuwe beleggers en een stijging van de aandelenkoersen.
Marilou van Golstein Brouwers, Managing Director van Triodos Investment Management: ‘We constateren een toenemend besef bij beleggers dat een lange termijn focus noodzakelijk is voor een transitie naar een meer duurzame economie. We hebben daarom begin dit jaar ons aanbod van impact investment funds verder uitgebreid met de lancering van Triodos Organic Growth Fund, een ‘evergreen private equity’ fonds dat zich richt op lange termijn investeringen in de koplopers in de biologische en duurzame consumentenmarkt in Europa.’
Michael Jongeneel, Managing Director van Triodos Investment Management: ‘De aanhoudende groei van de Triodos Sustainable Funds is voor ons een duidelijke afspiegeling van een toenemende interesse in duurzaam investeren via beursgenoteerde bedrijven. Meer en meer beleggers realiseren zich dat duurzaam investeren niet langer een aanvulling is op een reguliere beleggingsportefeuille, maar een volwaardig onderdeel van hun beleggingsstrategie. Zij kiezen daarom steeds vaker voor positieve impact en niet meer uitsluitend voor rendement.’
Triodos Vastgoedfonds ontkwam ook in 2013 niet aan de algemene marktontwikkeling van afwaarderingen in de vastgoedsector. Door een negatieve herwaardering van de vastgoedportefeuille daalde het beheerd vermogen van Triodos Vastgoedfonds met 6,8%. Hier tegenover stond echter de goede prestatie van de portefeuille met een bezettingsgraad van maar liefst 97,6% ultimo 2013. Een daling deed zich ook voor bij Triodos Cultuurfonds met 15,6%. Deze daling werd met name veroorzaakt doordat de fiscale regeling cultureel beleggen per 1 januari 2013 is vervallen.
De Triodos beleggingsfondsen bieden beleggers de mogelijkheid om direct te beleggen in duurzame sectoren. Deze sectoren variëren van microfinanciering, duurzame energie en biologische landbouw tot culturele instellingen, duurzaam vastgoed en beursgenoteerde ondernemingen die bovengemiddeld presteren op sociaal- en milieubeleid. De directie over de beleggingsfondsen wordt gevoerd door Triodos Investment Management, een 100% dochter van Triodos Bank NV.

Share Button