ABP belegt niet meer in twee bedrijven vanwege verboden wapens

Bron
ABP

ABP heeft twee bedrijven toegevoegd aan de lijst van ondernemingen waarin we niet beleggen. Het gaat om het Indiase Larsen & Toubro en het Russische Motovilikha Plants JSC. Op dit moment staan 17 bedrijven op de uitsluitingslijst, omdat ze ingaan tegen onze richtlijnen voor verantwoord beleggen.

Mogelijke productie van kernwapens
We sluiten het Indiase constructiebedrijf Larsen & Tourbo uit, omdat het onvoldoende meewerkt om het vermoeden van rechtstreekse betrokkenheid bij de productie van kernwapens te weerleggen. Daarmee handelt het in strijd met het non-proliferatieverdrag dat de wereldwijde verspreiding van kernwapens moet tegengaan. De beleggingen in Larsen & Toubro zijn inmiddels verkocht.

Betrokkenheid bij de productie van clusterwapens
In de Russische wapenfabrikant Motovilikha Plants willen wij niet beleggen vanwege betrokkenheid bij de productie van clusterwapens. De Nederlandse overheid heeft twee jaar geleden het beleggen in producten van clusterwapens verboden. ABP sluit al sinds 2007 bedrijven uit die dit soort wapens produceren.

Beleid verantwoord beleggen
Wij bekijken twee maal per jaar of de bedrijven waarin we beleggen nog voldoen aan ons beleid voor verantwoord beleggen. Dit sluit aan bij nationale en internationale regelgeving. Bedrijven waarin ABP belegt, moeten handelen volgens de regels van de Verenigde Naties (UN Global Compact). ABP belegt standaard niet in ondernemingen die direct zijn betrokken bij de fabricage van antipersoonslandmijnen, clusterwapens, chemische of biologische wapens of, daar waar in strijd met het Non-Proliferatieverdrag, kernwapens.

Share Button