Crowdfunder Lendahand groeit snel en verstrekt 1 miljoen aan mesokrediet

Bron
Lendahand

Lendahand is één van de snelst groeiende crowdfunders in Nederland en bereikte deze week met een miljoen euro aan verstrekte leningen een bijzondere mijlpaal. Na de Filipijnen en Colombia verstrekt Lendahand vanaf vandaag ook mesokredieten aan Ghanese ondernemers. Net als in andere opkomende landen waar Lendahand actief is, hebben ondernemers in Ghana vaak geen toegang tot betaalbaar krediet. Met het verstrekken van kapitaal via crowdfunding biedt Lendahand deze ondernemers een kans om te groeien. Dit is een nieuwe vorm van sociaal beleggen: een Nederlandse investeerder helpt een lokale ondernemer met het vergroten van zijn omzet en creëert daarmee werkgelegenheid. Tegelijkertijd levert het verstrekken van mesokrediet de uitlener op jaarbasis een aantrekkelijk financieel rendement van 3 tot 4 procent rente op.

Mesokrediet versterkt groei in Ghana
Nederlanders die kiezen voor sociaal beleggen kunnen bij Lendahand zelf een keuze maken uit het type project en het land waarin zij willen investeren. Sinds 2013 is Lendahand actief in de Filipijnen en Colombia en vanaf nu kan ook mesokrediet aan Ghanese ondernemers worden verstrekt. Met het verkregen kapitaal kunnen de ondernemers in deze opkomende economieën investeren in machines, materiaal, werkruimte en personeel. Een nieuw project in Ghana is bijvoorbeeld Mega Windows Ltd. Een bedrijf dat al 12 jaar met succes aluminium frames voor ramen en deuren maakt. Door een lening te verstrekken van €12.500 creëert het bedrijf straks 8 extra banen.

Sociaal en financieel rendement via crowdfunding
Door crowdfunding in te zetten, het gezamenlijk financieren van projecten via internet, houdt Lendahand de kosten voor leners relatief laag en de rente voor uitleners aantrekkelijk. De rente die wordt betaald bestaat namelijk voor het grootste deel uit kosten (zoals screening, administratie, monitoring door lokale partners en het onderhoud van het platform) en slechts voor een klein deel uit marge. Geen dure kantoren, auto’s en hoge salarissen, waardoor Lendahand goedkoper is dan banken en uiteraard vele malen goedkoper dan de lokale woekeraars.

“Met Lendahand willen we mensen in landen als Ghana een betere toekomst bieden. Wie de levensomstandigheden daar écht wil verbeteren, dient zich volledig te richten op het versterken van het midden- en kleinbedrijf. Met het verstrekken van mesokrediet kunnen we nieuwe werkgelegenheid stimuleren. Dat draagt bij aan de lokale economische groei, beter onderwijs en gezondheidszorg. En dat leidt vervolgens tot een daling van de armoede”, vertelt Peter Heijen, oprichter van Lendahand.

Meer informatie over Lendahand en de projecten van ondernemers lees je op http://www.lendahand.com/.

Over Lendahand
Lendahand is een Nederlandse organisatie die via crowdfunding mesokredieten verstrekt aan mkb’ers in opkomende landen, die niet in aanmerking komen voor microkrediet of een lening van de bank. De sociale investeerder leent een bedrag uit wat bij hem of haar past en investeert zodoende in de groeiwens en zelfredzaamheid van een ondernemer in Colombia, op de Filippijnen of in Ghana. Het werkkapitaal wordt door lokale partners van Lendahand direct aan ondernemers beschikbaar gesteld, waardoor zij in machines, grondstoffen of een werkplaats kunnen investeren. Dit draagt bij aan de lokale economische groei en werkgelegenheid en leidt tot sociale, economische en educatieve vooruitgang. De investeerder ontvangt voor zijn verstrekte lening een rente van 3 of 4 procent op jaarbasis.

Share Button