Crowdfunder Lendahand verdubbelt in 4 maanden naar € 2 mijoen aan mesokrediet

Bron
Lendahand

Lendahand is één van de snelst groeiende crowdfunders in Nederland en bereikte deze week met 2 miljoen euro aan verstrekte leningen de volgende mijlpaal. Met het verstrekken van kapitaal via crowdfunding biedt Lendahand ondernemers in Ghana, Colombia en op de Filipijnen een kans om te groeien. Het concept is eenvoudig: een Nederlandse investeerder helpt een lokale ondernemer in een opkomend land met het vergroten van zijn omzet en creëert daarmee werkgelegenheid. Tegelijkertijd levert het verstrekken van mesokrediet de uitlener op jaarbasis een aantrekkelijk financieel rendement van 3 tot 4 procent rente op.

Nederlanders die kiezen voor sociaal beleggen kunnen bij Lendahand zelf een keuze maken uit het type project en het land waarin zij willen investeren. Lendahand is sinds 2013 actief op de Filipijnen, in 2014 kwam daar Colombia bij en sinds begin dit jaar kan ook mesokrediet aan Ghanese ondernemers worden verstrekt. Met het verkregen kapitaal kunnen de ondernemers in deze opkomende economieën investeren in machines, materiaal, werkruimte en personeel.

Sociaal en financieel rendement via crowdfunding

Door crowdfunding in te zetten, het gezamenlijk financieren van projecten via internet, houdt Lendahand de kosten voor leners relatief laag en de rente voor uitleners aantrekkelijk. De rente die wordt betaald bestaat namelijk voor het grootste deel uit kosten (zoals screening, administratie, monitoring door lokale partners en het onderhoud van het platform) en slechts voor een klein deel uit marge. Geen dure kantoren, auto’s en hoge salarissen, waardoor Lendahand goedkoper is dan banken en uiteraard vele malen goedkoper dan de lokale woekeraars.

“Lendahand streeft er naar zo goedkoop mogelijke financiering te verstrekken aan MKB’ers in opkomende landen. Deze ondernemers kunnen met het verkregen kapitaal de kansen in hun markten écht verzilveren en zodoende groeien. Steeds meer mensen in Nederland komen tot het besef dat het mes aan 2 kanten snijdt als ze een deel van hun vermogen bij ons uitzetten: enerzijds dragen ze bij aan armoedereductie elders in de wereld en anderzijds ontvangen ze een gezond rendement op hun vermogen van 3 tot 4%. En nu de rente op spaarrekeningen onverminderd laag blijft, zoeken veel mensen naar alternatieven om te investeren. Ons maandelijkse volume groeit dan ook met 15-20% in 2015”, vertelt Peter Heijen, oprichter van Lendahand.

Share Button