Twee nieuwe wapenproducenten op uitsluitingslijst ABP

Bron
ABP

ABP heeft het Indiase Walchandnagar en het Zuid-Koreaanse S&T Dynamics op de lijst gezet van bedrijven waarin het niet wil beleggen. Op dit moment staan 19 bedrijven op de uitsluitingslijst, omdat ze ingaan tegen onze richtlijnen voor verantwoord beleggen.

Kernwapens
We sluiten Walchandnagar Industries Ltd uit, omdat het bedrijf betrokken is bij het maken van kernwapens voor de Indiase overheid. Dit is in strijd met de afspraken die gemaakt zijn in het zogenoemde non-proliferatieverdrag, dat de wereldwijde verspreiding van kernwapens moet tegengaan. Een half jaar geleden sloten we het Indiase Larsen & Toubro ook al uit vanwege betrokkenheid bij de productie van kernwapens voor India.

Landmijnen
S&T Dynamics is direct betrokken bij de productie van anti-persoonsmijnen. Deze mijnen, die ontploffen wanneer mensen eroverheen lopen, zorgen voor veel slachtoffers. Wij beleggen niet in bedrijven die dit soort wapens produceren. Ook producenten van chemische en biologische wapens en clusterbommen sluiten we uit.

Jemen
Naast de twee ondernemingen heeft ABP Jemen toegevoegd aan de lijst van landen waarvan we geen staatsobligaties wil hebben. De reden daarvoor is dat de VN Veiligheidsraad een wapenembargo voor Jemen heeft afgekondigd. Naast Jemen staan nog 11 andere landen op de ABP-uitsluitingslijst.

Share Button