ACTIAM gaat ontbossing tegen met FSC

In de strijd tegen ontbossing slaan vermogens- en fondsbeheerder ACTIAM en FSC de handen per 7 juli 2015 ineen. Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland: “Door het bundelen van kennis en expertise zetten we een nieuwe stap in de strijd tegen ontbossing. Wij leveren kennis en ACTIAM kan als vermogensbeheerder kritisch in gesprek treden met bedrijven om hun beleid aan te laten passen.”

De samenwerking vloeit voort uit het huidige duurzame beleggingsbeleid van ACTIAM. Alle organisaties waar ACTIAM in belegt, worden onderzocht op milieu-, sociaal en bestuurlijk gebied. In de praktijk betekent dit dat ACTIAM de dialoog aangaat met bedrijven over (mogelijk) controversiële issues, zoals ontbossing. Dennis van der Putten, Hoofd Responsible Investing bij ACTIAM: ‘Met de expertise van FSC kunnen wij bedrijven helpen bij concrete verbeteringen in beleid en gedrag op het gebied van verantwoord bosbeheer en houtinkoop.’ ACTIAM is hiermee de eerste vermogens- en fondsbeheerder die zo’n verregaande samenwerking met FSC aangaat.

Verantwoord bosbeheer
Ontbossing (in de tropen) is verantwoordelijk voor 15 procent van de totale wereldwijde CO2-uitstoot. Verantwoord bosbeheer richt zich op het beschermen van het leefgebied van planten en dieren en het respecteren van de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders. Bovendien loopt een goed beheerd bos minder risico om gekapt te worden voor andere doeleinden, zoals het aanleggen van oliepalm- of sojaplantages. Daarmee levert verantwoord bosbeheer een belangrijke bijdrage op zowel sociaal, ecologisch als economisch vlak.

De komende maanden richten beide partijen zich op twee nieuwe ‘engagementtrajecten’ waarmee de dialoog met bedrijven wordt aangegaan: één op ontbossing en één op het omhoog brengen van het gebruik van gecertificeerd hout. Met als doel het realiseren van ‘Forests For All Forever’.

Over ACTIAM
ACTIAM is dé verantwoorde vermogens- en fondsbeheerder van VIVAT Verzekeringen, met een beheerd vermogen van 51,4 miljard euro (per ultimo 2014). Met duurzame performance, service en advies helpt zij haar klanten met het realiseren van hun beleggingsdoelen. ACTIAM is ervan overtuigd dat financieel rendement en maatschappelijk rendement heel goed samen kunnen gaan. Verantwoord ondernemen is doorgevoerd tot diep in de processen. Klanten van ACTIAM zijn onder meer Zwitserleven, ASN Bank, Reaal, SNS Bank en SNS REAAL Pensioenfonds.

Share Button