Triodos Groenfonds financiert windpark Battenoert

Triodos Groenfonds heeft een lening verstrekt aan windcoöperatie Deltawind voor de bouw van windpark Battenoert. De aanleg is in april van dit jaar begonnen en zal volgens de huidige planning eind 2015 voltooid zijn. Dit windpark, dat bestaat uit vier 3MW Enercon turbines, is een aanzienlijke uitbreiding in de productie van duurzame energie op Goeree-Overflakkee. Battenoert heeft een productiecapaciteit van 40 MWh en zal daarmee 11.000 huishoudens van duurzame energie kunnen voorzien.

Senior Account Manager Marius Groenenberg: “Triodos Groenfonds is vanaf het begin betrokken bij dit project. De financiering van dit project past uitstekend in de strategie van het fonds, die zich richt op het steunen van ervaren ontwikkelaars en producenten om hun activiteiten uit te bouwen en zo bij te dragen aan de groei van de productiecapaciteit van hernieuwbare energie in Nederland.”

Deltawind is een van de eerste initiatieven in Nederland waarmee consumenten als leden van een lokale coöperatie kunnen delen in de opbrengst van windenergie. Met windpark Battenoert komt de totale productiecapaciteit van Deltawind uit op 80 MWh.

Over Triodos Groenfonds
Triodos Groenfonds is het oudste groenfonds in Nederland. Via dit open-end fonds kunnen particuliere beleggers investeren in biologische landbouw, hernieuwbare energie, duurzaam vastgoed en natuur & milieu. Triodos Groenfonds is één van de beleggingsfondsen van Triodos Investment Management, een 100% dochter van Triodos Bank.

Het fonds heeft de officiële status van groene beleggingsinstelling, waardoor particuliere beleggers in aanmerking kunnen komen voor een fiscaal voordeel van maximaal 1,9%. Ten minste 70% van het fondsvermogen wordt belegd in projecten die door de overheid zijn erkend als groen en die tevens voldoen aan de duurzame beleggingscriteria van Triodos Bank. De overige middelen worden gedeeltelijk belegd in groene projecten die nog niet de officiële groene status hebben, maar in afwachting zijn van de benodigde groenverklaring en gedeeltelijk liquide aangehouden.

Over Deltawind
Deltawind is de lokale duurzame energiecoöperatie op Goeree-Overflakkee. De coöperatie is in 1989 opgericht door inwoners van het eiland en is nog altijd volledig in handen van de lokale bevolking. De eerste windturbine was een 75 kW Lagerweij. De huidige productiecapaciteit op Goeree-Overflakkee is 54MW, waarvan nu 24MW in bezit is van de coöperatie. Deltawind onderzoekt tevens de mogelijkheden van productie en gebruik van andere vormen van hernieuwbare energie. Zo is zij sinds 2012 eigenaar van een van de eerste grondgebonden zonneparken in Nederland met een capaciteit van 0,85 MWh.

Share Button