ABN AMRO integreert GRESB ESG data in vastgoedfinanciering

Bron
GRESB

GRESB, de wereldwijde standard voor duurzaamheidsanalyses van vastgoed- en infrastructuur portefeuilles, kondigt vandaag aan dat ABN AMRO als eerste bank ter wereld duurzaamheidsdata over vastgoedfondsen zal gaan gebruiken in het vastgoedfinancieringsproces. De data van GRESB voorziet in een consistente, wereldwijd toegepaste duurzaamheidsstandaard en werd tot op heden vooral gebruikt door pensioenfondsen en andere institutionele vastgoedbeleggers.

Rutger Schuur, Head of Real Estate & Public Sector Clients, ABN AMRO: “Het duurzaamheidsprofiel van commerciële vastgoedpartijen en gebouwen is voor banken steeds belangrijker. Dat heeft te maken met de toenemende regelgeving voor gebouwen, de verwachtingen van huurders op dit gebied en risico’s die gepaard gaan met klimaatverandering. De samenwerking met GRESB stelt ABN AMRO in staat duurzaamheid nog verder in het vastgoedfinancieringsproces te integreren. Deze stap sluit nauw aan op onze ambitie als bank om een actieve rol te spelen in de verduurzaming van de vastgoedsector.”

Naast het gebruik van GRESB data over het duurzaamheidsprofiel van vastgoedbeleggers zien ABN AMRO en GRESB ook andere mogelijkheden tot samenwerking. Eerder dit jaar startte GRESB met een duurzaamheidsanalyse van vastgoedfinanciers (GRESB Debt). Deze benchmark zal worden opengesteld voor bedrijven, banken en hypotheekfondsen. ABN AMRO is voornemens om volgend jaar ook aan de GRESB Debt benchmark mee te doen, om zichzelf daarmee langs de wereldwijde meetlat van andere grote commerciële banken te leggen.

De interesse van banken in factoren gerelateerd aan sociaaleconomische, milieu en toezicht prestaties van vastgoedfondsen (ook wel “ESG” factoren genoemd) komt in navolging van de toenemende bewustwording van pensioenfondsen, verzekeraars en andere grote verstrekkers van eigen vermogen over de duurzaamheidsprestaties van hun beleggingen in vastgoed- en infrastructuur. “Toegang tot gestandaardiseerde ESG scores van bedrijven en fondsen stelt financiers van commercieel vastgoed in staat om duurzaamheidsrisico’s in kaart te brengen die een negatief effect kunnen hebben op de waarde van het onderpand en de kans dat een belegger niet in staat is aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen,” aldus Nils Kok, CEO van GRESB.

ABN AMRO was in juni de eerste Nederlandse commerciële bank die een groene vastgoedobligatie uitgaf. De opbrengsten van deze obligatie werden gebruikt voor de (her)financiering van energiezuinige woningen, duurzaam commercieel vastgoed, en zonnepanelen op bestaande woningen. ABN AMRO zal deelnemen aan de Green Bond Working Group van GRESB, die tot doel heeft om institutionele beleggers, vastgoedfondsen, en banken samen te brengen, ten behoeve van deling van informatie en het verder brengen van de markt voor groene vastgoed- en infrastructuur obligaties.

Share Button