FNV wil meer invloed op sociaal en duurzaam beleid pensioenfondsen

Bron
FNV

Het ledenparlement en het Algemeen Bestuur van de FNV hebben vandaag unaniem een motie aangenomen, waarin zij de gehele FNV oproept alles in het werk te stellen om een duurzaam en maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid te realiseren in de pensioenfondsen waar zij zitting in heeft. De komende tijd gaat de FNV met haar leden in debat over het beleggingsbeleid van pensioenfondsen. Het gaat erom dat het rendement op een sociaal, duurzaam en transparante manier wordt behaald. Uit het verleden is gebleken dat dit niet ten koste gaat van de hoogte van het rendement.

Private equity

Daarbij moeten bijvoorbeeld investeringen door private equity fondsen bijdragen aan goede arbeidsomstandigheden en –voorwaarden, en bedrijven niet behangen met schulden, waardoor banen verdwijnen.

FNV bestuurders die in pensioenfondsen zitting hebben worden nog beter voorbereid om meer invloed te hebben op het beleggingsbeleid.

Vierjarig project beleggingen pensioengelden

Het ledenparlement heeft tevens het vierjarig project ‘Comitee on Workers Capital’ van de Wereldwijde Vakbeweging ITUC goedgekeurd waarbij FNV voorzitter Ton Heerts de leiding heeft. De wereldwijde campagne van de ITUC en de BWI, waaraan 200 vakbonden deelnemen, heeft als doelstelling om werknemersrechten als doorslaggevend criterium te hanteren bij het investeren van pensioengelden.

Comitee on Workers Capital wil voorkomen, dat pensioenfondsen en verzekeraars investeren in bedrijven en landen waar werknemers- en vakbondsrechten geschonden worden. Ook duurzaamheidseisen, sociale- en grondrechten zijn daarbij belangrijk.

Share Button