Kleinere banken België scoren beter op stabiliteit, maar slecht op duurzaamheid

Kleinere banken financieren zich over het algemeen meer via tegoeden bij cliënten en hebben een groter aandeel eigen kapitaal op hun balans dan grootbanken. Hun beleid op duurzaamheid en transparantie laat, Triodos Bank en VDK Spaarbank uitgezonderd, nog veel te wensen over. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van NGO FairFin onder banken die actief zijn in België.

FairFin onderzocht tien financiële instellingen (Crelan, BeoBank, ABK bank, Bank van Breda, Ethias, Banque CPH, bpost bank, Europabank, Keytrade Bank en Optima Bank) op vijf domeinen: stabiliteit & financiering van de reële economie, investeringsbeleid, ontstaan & juridische structuur, dienstverlening en manier van werken.

Het resultaat is een uitgebreid overzicht waarin opvalt hoe groot de verschillen tussen deze banken zijn. Luc Weyn van FairFin: “Enerzijds heb je banken met een groot eigen kapitaal, die zich gedragen als klassieke banken: ze maken winst door geld te bewaren en krediet te verlenen. ABK bank komt in die richting. Aan de andere kant heb je banken die niet meer zijn dan geldvehikels en eigenlijk niks doen voor de reële economie. bpost bank is er zo een.”

De transparantie laat bij veel banken te wensen over. Waarin wordt geïnvesteerd en waarom, blijft vaak onduidelijk. “FairFin vindt het belangrijk dat een bank bekend maakt welke sectoren ze financiert en voor welke bedragen; dat de namen van de bedrijven en organisaties die worden gefinancierd, bekend worden gemaakt en en dat het bonussenbeleid duidelijk en publiek is.” Een duurzaamheid investeringsbeleid ontbreekt in alle gevallen, Ethias uitgezonderd. Uit het BankWijzer onderzoek van FairFin bleek vorig jaar dat de kleine banken Triodos Bank en VDK Spaarbank wel goed scoren op duurzaamheid en transparantie.

FairFin promoot duurzaam sparen en beleggen. Luc Weyn: “Hierdoor worden we regelmatig gecontacteerd door individuen en organisaties die ons de vraag stellen: ‘Hoe duurzaam is bank X, Y of Z’? Met dit rapport hebben we dit voor een aantal van die banken onder de loep genomen.”

Mensen die een echt duurzame bank zoeken voor hun geld, blijven na dit onderzoek op hun honger zitten. Eind maart presenteert FairFin een update van de BankWijzer scores. Daaruit zal blijken of BNP Paribas, ING, Deutsche Bank, Van Lanschot, Belfius, Argenta en KBC hun beleid hebben verbeterd en of Triodos Bank en VDK Spaarbank nog altijd bovengemiddeld scoren.

Share Button