Geld moet rollen voor de Sustainable Development Goals (SDG’s)

Bron
ABN AMRO

De Sustainable Development Goals (SDG’s) de van de Verenigde Naties zijn van ons allemaal. 193 landen hebben in 2015 de SDG’s ondertekend. De SDG agenda bevat doelen om armoede, honger, milieuoverlast en gebrek aan infrastructuur de wereld uit te helpen tegen 2030. Daarvoor is dus nog maar 14 jaar de tijd. No time to waste.

Miljarden nodig

Wat aan de SDG’s ontbreekt is geld. Er is een jaarlijks terugkerend, structureel tekort van vele duizenden miljarden euro’s om de SDG’s te realiseren. Op 7 december 2016 presenteren 21 Nederlandse financiële instellingen, waaronder ABN AMRO, de agenda voor verdere samenwerking en gezamenlijke acties aan Minister Ploumen​ (PDF 436 KB).

De Nederlandse SDG Investeringsagenda heeft als doel om meer geld te mobiliseren voor de SDG’s. Deze agenda zal op hoog niveau richting geven aan de inspanningen van de Nederlandse financiële sector, samen met de Nederlandse overheid, toezichthouder en klanten van financiële instellingen.

Voorbeelden

De miljarden euro’s zijn nodig om concrete veranderingen te realiseren, zoals:

  • SDG #2 gaat over het geheel uitbannen van honger. In 2014 waren er 154.000.000 ondervoede kinderen en het doel in 2030 is dat geen kinderen onvoldoende te eten hebben. Om dit te realiseren is er lokale productie en ook betere distributie en logistiek nodig.
  • SDG #7 gaat over de behoefte aan een stabiel klimaat. In 2015 stootte onze wereldwijde economie nog 34.650.000 Kiloton Co2 uit, een fikse stijging tegenover het jaar 2000. Het doel in 2030 is dat er een dalende lijn is van Co2 die door mensen aan de atmosfeer wordt toegevoegd. Want meer Co2 betekent ook een schadelijke stijging van de temperatuur op aarde.

Deep dive

ABN AMRO en Triodos Investment Services maakten een SDGI deep dive rapport​ (PDF 1 MB) over impact beleggen voor retail investeerders. Deze deep dive kwam tot stand door een intensieve samenwerking tussen ABN AMRO en Triodos met feedback van ING Bank, FMO, Rabobank, NIBC – NIBC Retail, ASN Bank, Van Lanschot, Theodoor Gilissen, ASSR, NN Groep en Robeco SAM. Deze deep dive bevat onder meer een specifiek advies aan de sector, overheid en toezichthouder om lange termijn investeringen die gelinkt zijn aan SDG’s te bevorderen onder retail beleggers.

Share Button