Duurzaam beleggen kost geen rendement volgens Morningstar

Onderzoek toont aan dat duurzaam beleggen heus niet slechter presteert dan de conventionele wijze. Toch wordt dat vaak gedacht. Morningstar laat u zien hoe het echt zit.

We weten dat er tegenwoordig veel belangstelling is voor duurzaam beleggen, met name onder opkomende groepen beleggers, zoals vrouwen en millennials. Volgens sommige schattingen zullen zij binnenkort meer dan 30 biljoen aan vermogen vertegenwoordigen, omdat ze vermogen vergaren door middel van inkomen en erfenissen. Om die grote interesse in duurzaam beleggen om te zetten in concrete investeringen, moeten financiële tussenpersonen in te stappen om te helpen hun klanten op te nemen duurzaamheid in hun portefeuilles. Voor financieel adviseurs en pensioenplanners is een van de grootste obstakels voor duurzaam beleggen de aanhoudende perceptie dat het een negatief effect op de beleggingsresultaten zou hebben.

Onderzoek bewijst

Maar wetenschappelijk onderzoek over het onderwerp wijst anders uit. Uit dat onderzoek komt namelijk duidelijk naar voren dat duurzaam beleggen geen rendement kost. Tientallen studies zijn in de afgelopen 15 jaar gepubliceerd over de prestaties. Onderzoekers hebben verschillende perioden, regio’s en vermogenscategorieën bestudeerd en de prestaties gemeten in termen van bruto, netto, en voor risico gecorrigeerde waarden.

Lees het volledige artikel

Share Button