ABN AMRO wil bijdrage leveren aan terugdringen CO2 uitstoot in Nederland

ABN AMRO financiert ruim 10% van het totaal aantal m2 van de gebouwde omgeving in Nederland. Dat komt overeen met een totaalbedrag van €185 miljard euro aan uitstaande leningen voor woningen en gebouwen op de balans. Dat is twee derde van de leningen die de bank heeft verstrekt. ABN AMRO heeft de ambitie om via een bankbreed initiatief samen met haar zakelijke en particuliere klanten, de gehele onroerend goed portefeuille te verbeteren naar gemiddeld energielabel A in 2030. Daarmee is ABN AMRO de eerste Nederlandse grootbank die een bankbrede ambitie uitspreekt voor de verduurzaming van woningen en kantoren waarvoor ze leningen heeft verstrekt.  

Kees van Dijkhuizen, CEO ABN AMRO: ‘We willen graag een bijdrage leveren aan een beter milieu, een gezondere samenleving en een duurzamere economie. Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen waar Nederland voor staat. ABN AMRO is groot in het financieren van gebouwen en woningen. Als we die samen met onze klanten verduurzamen kunnen we veel impact maken. We worden al als een van de voorlopers gezien als het gaat om het verduurzamen van commercieel vastgoed. We gaan dit breder trekken en streven er naar onze onroerend goed portefeuille in 2030 naar gemiddeld energielabel A te brengen.’

CO2 reductie

Veertig procent van de CO2 uitstoot in Nederland is toe te schrijven aan de gebouwde omgeving. De CO2 uitstoot van de gebouwen die ABN AMRO financiert bedraagt circa 6 megaton per jaar. Door het verduurzamen van woningen en kantoren is de bank samen met haar klanten in staat om deze uitstoot te verminderen naar circa 4 megaton CO2 per jaar vanaf 2030. Deze reductie van circa 2 megaton per jaar is gelijk aan de uitstoot van bijna 800.000 personenauto’s per jaar.

Aanpak

ABN AMRO wil haar klanten zoveel mogelijk faciliteren bij verduurzaming. Zakelijke klanten kunnen inzicht krijgen in verduurzaming van gebouwen door middel van een online tool en persoonlijke adviezen. Wanneer zij hun gebouwen willen verduurzamen financiert de bank de investering voor 100%. Particuliere klanten krijgen inzicht in de mogelijkheden en voordelen van verduurzaming van hun woning door de recent geïntroduceerde Energie Bespaarcheck. Ook kunnen ze persoonlijk advies daarover krijgen. Daarnaast komen ze in bepaalde situaties in aanmerking voor 0,2% korting op de hypotheekrente en verzorgt de bank de financiering. ABN AMRO blijft de komende jaren nieuwe initiatieven voor al haar klanten op dit vlak ontwikkelen.

De eigen panden van de bank zijn inmiddels bijna allemaal energielabel A (89%). In 2023 wil de bank zowel haar panden in eigendom als de huurpanden naar energielabel A hebben gebracht.

Share Button