BNG Bank en Nationaal Groenfonds financieren Zeeuws Windpark Windkracht 6

BNG Bank en Nationaal Groenfonds financieren het windmolenpark Windkracht 6, gelegen te Nieuw- en Sint Joosland (gemeente Middelburg). De initiatiefnemers van Windkracht 6 zijn de twee  lokale ondernemers Adri Roelse en Jan Crucq, die hun drie bestaande windmolens vervangen. De drie nieuwe turbines hebben een gezamenlijk vermogen van 6,9 MW.

Met het windpark (zie voorbeeld op bijgaande foto) kan het equivalent van meer dan 3000 huishoudens in de regio worden voorzien van duurzame energie. Ook vormt Windkracht 6 een stabiele financiële basis onder het agrarische bedrijf van Jan Crucq. De totale investering in het windpark bedraagt bijna 7 miljoen euro. Het project wordt gefinancierd met circa 6,2 miljoen euro vreemd vermogen van BNG Bank en circa 690.000 euro achtergesteld vermogen van Nationaal Groenfonds.

Adri Roelse, initiatiefnemer en duurzaam ondernemer: “De klik met BNG Bank en Nationaal Groenfonds was direct aanwezig. De manier van werken, de deskundigheid en de gunstige voorwaarden stemmen ons zeer tevreden.”

Emile Peters, investment manager bij Nationaal Groenfonds: “Windkracht 6 kwam nog 10% aan risicodragend vermogen tekort. Het Groenfonds heeft door het verstrekken van een achtergestelde lening het financieringspakket compleet gemaakt. Wij ondersteunen dit initiatief graag vanwege het lokale karakter en omdat het bijdraagt aan het versnellen van de energietransitie.”

Pauline van Abswoude-Jansen, senior accountmanager bij BNG Bank: “BNG Bank is een belangrijke financier van het Energieakkoord. Dit een mooie aanvulling op de portefeuille duurzame projecten. Het was een intensief traject met een mooi resultaat. Windenergie is één van de belangrijke pijlers onder de hernieuwbare energiemix en we hopen dat er nog meer van deze projecten zullen volgen.”

In augustus 2017 is financial close bereikt voor Windkracht 6. Naar verwachting zullen de windmolens in de tweede helft van 2018 operationeel zijn. De 3 nieuwe Enercon Turbines zijn van het bewezen type E-70 E4 met een ashoogte van 64 meter, een rotordiameter van 71 meter en een gezamenlijk vermogen van 6,9 MW. Het windpark heeft een beschikking ontvangen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor een SDE+ subsidie gedurende 15 jaar.