VNG en BNG Bank werken samen aan invulling Global Goals door gemeenten

De VNG en BNG Bank werken samen aan ‘Gemeenten4GlobalGoals. Met deze overeenkomst willen ze gemeenten stimuleren om concreet invulling te geven aan de Global Goals (ook bekend als ‘Sustainable Development Goals’) die in 2015 zijn geadopteerd door 193 lidstaten van de Verenigde Naties. Onderdeel van de overeenkomst is een  Challenge die gemeenten uitdaagt en inspireert vernieuwende ideeën te ontwikkelen.

Olivier Labe van BNG Bank, en burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans (gemeente Oss) van de VNG ondertekenden de overeenkomst op maandag 25 september ten overstaan van 450 vertegenwoordigers van bedrijven, overheden en politieke partijen tijdens de Impact Summit in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam.

Global Goals  In september 2015 werden 193 leden van de Verenigde Naties het eens over 17 Global Goals for Sustainable Development. Als deze doelen worden bereikt, zijn extreme armoede, ongelijkheid en klimaatverandering in het jaar 2030 beëindigd.

BNG Bank

BNG Bank is betrokken partner voor een duurzamer Nederland. Vanuit dat uitgangspunt onderschrijft de bank de Global Goals. De bank is één van de belangrijkste financiers van het Nederlandse Energieakkoord. Haar bijdrage aan de Global Goals bestaat niet alleen uit financiering, maar ook uit het delen van kennis en kunde. Zo presenteerde BNG Bank onlangs de Maatschappelijk Vastgoed Scan, een online instrument dat gemeenten helpt om maatschappelijk vastgoed te verduurzamen. ‘Duurzaamheid in het belang van mens, markt en milieu is een belangrijk element in onze missie. We stimuleren verduurzaming bij klanten op diverse manieren. Deze samenwerking met VNG is een manier om gemeenten concreet te helpen bij de invulling van hun duurzame doelstellingen’, zegt Olivier Labe, lid van de Raad van Bestuur van BNG Bank.

VNG

VNG International lanceerde begin 2016 de Gemeenten4GlobalGoals campagne. Gemeenten hebben namelijk in ieder van de 17 doelen een rol te spelen. Zij kunnen bijdragen als beleidsmaker, uitvoerder, toezichthouder en investeerder. Maar ook als verbinder en katalysator voor duurzaam gedrag bij burgers, bedrijven en instellingen. Met dit project informeert, ondersteunt en adviseert de VNG gemeenten voor de implementatie van de Global Goals. Wobine Buijs-Glaudemans, burgemeester van Oss en lid van de VNG commissie Europa en Internationaal: ‘de doelen zijn van en voor ons allen, samen komen we vooruit als we ze weten te vertalen van veilig ver weg naar concreet dichtbij. Het is heel goed dat we daarin nu ook met BNG Bank optrekken!’

Impact Summit Amsterdam

Op maandag 25 september kwamen 450 vertegenwoordigers van bedrijven, maatschappelijke organisaties, (lokale) overheden, young professionals en Kamerleden samen op de Summit. Er is in Nederland een beweging ontstaan van bedrijven en maatschappelijke organisaties die leiderschap tonen en samen hard aan de Global Goals werken. Zij kregen de gelegenheid om met Kamerleden in debat te gaan. Ook werden kamerleden uitgenodigd om één van de doelen te ‘adopteren’ en werden oproepen vanuit de maatschappij voor meer duurzaamheid naast de miljoenennota gelegd, en het regeerakkoord in wording, en besprak men welke stappen er nog nodig zijn en hoe we die samen kunnen zetten tijdens de komende kabinetsperiode.

Share Button