Drie duurzame wereldwijde aandelenfondsen: een vergelijking

De hoeveelheid onderzoek die een fondsbelegger kan en zou moeten doen voordat hij een keuze voor een fonds maakt, is aanzienlijk. Voor de duurzame belegger komt daar nog wat extra werk bij en met een hogere moeilijkheidsgraad, want de beschikbaarheid van onafhankelijke informatie om de mate van duurzaamheid van een fonds te kunnen beoordelen, is beperkt. Morningstar ontwikkelt steeds meer hulpmiddelen om beleggers bij die opgave te helpen. Wij vergelijken drie duurzame wereldwijde aandelenfondsen.

Fondsbeleggers moeten hun huiswerk doen. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen en schrijven. Wie is de beheerder, wat is zijn ervaring, hoe beheert hij het fonds, is de aanpak consistent (geweest), hoe is het track record en sluit dat aan bij wat we mogen verwachten op basis van de betreffende beheerder en zijn proces en hoe hoog zijn de kosten? En het aantal vragen waar we antwoord op willen, eindigt hier niet.

Voor beleggers die duurzaamheid een plek willen geven in hun portefeuille, komen daar nog een aantal vragen bij. Ter illustratie vergelijken we drie wereldwijde aandelenfondsen die bij menig duurzaam belegger in de portefeuille zullen zitten: ASN Duurzaam Aandelenfonds, NN Duurzaam Aandelen Fonds en Triodos Sustainable Equity.

Lees het volledige artikel

Share Button