ABN AMRO investeert voor zesde keer in Impact Bond

Een brede alliantie van partijen maakt vandaag bekend de handen ineen te slaan om werknemers die kanker hebben (gehad) te ondersteunen bij een snellere, succesvolle terugkeer naar werk. Het gaat om verzekeraar De Amersfoortse, arbodienst ArboNed, re-integratiebureau Re-turn, het ABN AMRO Social Impact Fund en Start Foundation. Partijen maken daarvoor gebruik van een innovatief financieringsinstrument: een Health Impact Bond (HIB). Het ABN AMRO Social Impact Fund gaat daarin 317.500 euro investeren.

Kees van Dijkhuizen, CEO ABN AMRO: ‘Vier jaar na onze eerste Impact Bond kondigen we vandaag met trots onze zesde Impact Bond aan. Hiermee zetten we onze financiële expertise in ten behoeve van een belangrijke maatschappelijke uitdagingen. Via ons Social Impact Fund doen we deze investering en beogen daarmee zowel een maatschappelijk als een financieel rendement te behalen’.

Een Social Impact Bond (SIB) is een contract waarbij private investeerders betalen om een maatschappelijk vraagstuk op te lossen. Of de investeerder zijn geld terugkrijgt en rendement ontvangt, hangt af van het succes van het project. Een HIB lijkt sterk op een SIB, waarbij met een HIB specifiek wordt geprobeerd een maatschappelijk gezondheidsvraagstuk op te lossen.

Meer hierover is te lezen in het persbericht op de website van a.s.r.

Sinds de eerste social impact bond eind 2013 zijn er in totaal negen impact bonds in Nederland gelanceerd. ABN AMRO investeerde in zes daarvan. De doelstellingen van drie van deze SIB’s zijn jongeren naar werk te begeleiden, van één is dat ex-gedetineerden weer aan het werk te helpen en van een andere is dat werkzoekenden uit Enschede aan een baan in Duitsland helpen.

Share Button