Impact Investment transparanter dankzij nieuw blockchain-platform

Veilig, duurzaam investeren in ontwikkelingslanden met behulp van blockchain. Dat is het idee achter IMPACTXO, een nieuw platform van stichting Impact Earth. Vanaf vandaag kunnen beleggers in dit platform participeren met de aankoop van een nieuwe crypto-currency, de IMPACTXO-munt. Dit betekent een absolute primeur in de wereld van Impact Investment.

Twee jaar na het Klimaatakkoord van Parijs worstelen veel bedrijven nog steeds met hun corporate social responsibility-profiel en CO2-voetafdruk. Snelle reductie in de eigen waardeketen blijkt in veel gevallen lastig te realiseren en dus kijken ze naar duurzame projecten in ontwikkelingslanden, bedoeld om de eigen CO2-uitstoot te compenseren. “Denk aan betaalbare woningen, een ziekenhuis of lokale zonneboerderijen voor energie”, vertelt mede-oprichter Erik van Eeten. “Waar bedrijven echter tegenaan lopen is het gebrek aan transparantie. Het is vaak niet helemaal duidelijk welke partijen nog meer betrokken zijn en wat de status van het project is.”

Transparantie verzekerd

IMPACTXO, gaat eindelijk voor de broodnodige transparantie zorgen. Het wordt het eerste blockchain-platform ter wereld dat bedrijven in staat stelt om duurzame projecten te ondersteunen, te ontwikkelen en te beheren. Waar ook ter wereld. “Met IMPACTXO ontzorgen we organisaties van A tot Z. Zo ben je als bedrijf uit bijvoorbeeld Nederland, Duitsland of België altijd verzekerd van een eerlijke gang van zaken bij duurzame projecten waar je bij betrokken bent en die duizenden kilometers verderop plaatsvinden”, aldus Van Eeten. Het gaat daarbij om investeringen die het Klimaatakkoord van Parijs en de Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties ondersteunen. “Het werkt straks heel simpel. Alle processen en activiteiten gebeuren op basis van blockchaintechnologie en dus in de vorm van smart contracting. Zo log je straks in op onze portal en ziet dan binnen een paar muisklikken precies wat de status is van een project. Altijd duidelijk en 100 procent transparant. Bovendien wordt het voor bedrijven zo veel makkelijker om duidelijk verslag uit te brengen.”

Beleggers profiteren

Beleggers kunnen participeren in het platform door coins te kopen van de IMPACTXO-munt. Deze nieuwe crypto-currency is door stichting Impact Earth speciaal voor het platform gelanceerd. Winsten worden dan ook uitgekeerd in de vorm van crypto-currency waardoor de digitale portemonnee van beleggers kan gaan groeien. Dat gebeurt ook wanneer de koers van de IMPACTXO-munt stijgt. “Het is een munt die past in elke crypto-currency portfolio of reguliere beleggersportefeuille. De prestaties van de munt worden bovendien ondersteund door een grote en snelgroeiende branche, want impact investment is inmiddels al verworven tot een miljardenindustrie. Dat maakt deze munt minder gevoelig voor koersschommelingen dan de meeste andere crypto-curriencies, zoals de bitcoin bijvoorbeeld”, aldus mede-oprichter Patrick Chella. “IMPACTXO maakt de markt van Impact Investment daarmee toegankelijk voor iedereen, van grote beleggers tot nieuwsgierige particulieren. Investeren kan namelijk al vanaf 10 dollar.” Deelnemen met korting is vanaf nu mogelijk op www.impact.earth/pre-ico.

Adviseurs en partners

Om het succes te ondersteunen heeft Impact Earth een grote groep internationale adviseurs samengebracht op het gebied van financiën, technologie, sustainability en klimaatverandering (www.impact.earth/team). Bijzonder is de samenwerking met de wereldberoemde architectuur firma DoepelStrijkers uit Rotterdam (rab.one/ds ). Zij ontwikkelen een uniek betaalbare woningen bouwconcept met een lage CO2-uitstoot, ideaal voor het ontwikkelen van duurzame steden.

Uitgebreid netwerk

De oprichters van Stichting Impact Earth zijn al jaren actief in ontwikkelingslanden en hebben daar inmiddels een breed relatienetwerk opgebouwd, met lokale teams in onder meer Zuid-Afrika en Botswana. “We hebben dan ook toegang tot een flink aantal projecten dat bewezen CO2-reductie opleveren. Met het IMPACTXO-blockchain-platform brengen we bedrijven en kansrijke ontwikkelingsprojecten bij elkaar”, aldus Van Eeten, “We leveren kant en klare projecten aan waarmee deze bedrijven hun duurzaamheid imago kunnen verbeteren of hun CO2-voetafdruk kunnen verlagen”.  De oprichters hebben overigens een internationale achtergrond. Zo zijn Erik van Eeten en Patrick Chella zeventien jaar actief geweest in de bancaire sector en bij verschillende beleggingsdiensten. Mede-oprichter Emil Bengstsson heeft ervaring in onder meer blockchain-ontwikkeling.

Share Button