FinFiles: duurzaamheid belegging inzichtelijk door data-integratie

Duurzaam beleggen wordt steeds belangrijker voor zowel aanbieders als afnemers van beleggingsproducten. Maar hoe kunnen banken, pensioenfondsen en assetmanagers achterhalen of de bedrijven die ze willen toevoegen aan hun beleggingsportefeuille duurzaam zijn? En hoe laten zij zien aan hun klanten dat ze een duurzaam aanbod hebben? Niet zo eenvoudig, want de nodige informatie zit in verschillende bronnen. Het softwarebedrijf FinFiles uit Utrecht biedt oplossingen om data vanuit verschillende bronnen te combineren en te analyseren om zo een indicatie voor duurzaamheid te geven.

FinFiles was 8 februari ook één van de sprekers tijdens de Get Connected Sustainable Finance & FinTech.

Duurzaamheid niet 123 in te schatten

Hoe kunnen financiële instellingen de mate van duurzaamheid van een beleggingsportefeuille inschatten en hoe maken ze het inzichtelijk voor klanten? ESG (environmentalsocial en governance) -criteria geven een indicatie. Maar die zijn niet zomaar te bepalen op basis van een of twee bronnen. Vaak is een combinatie van veel meer data uit verschillende bronnen nodig om tot zinvolle informatie te komen.

FinFiles heeft kennis van software ontwikkeling, data(integratie), de financiële wereld én van duurzaamheid. Daarmee kan het bedrijf banken, pensioenfondsen en assetmanagers helpen om inzicht te krijgen en te geven in rapportages, (klanten)portals of websites. Remco Voormolen, manager business development van FinFiles: “Er zijn verschillende softwarebedrijven die oplossingen met data-integratie bieden, maar niet voor beleggingsproducten en met de nadruk op duurzaamheid. De kennis die we op al die vlakken hebben, maakt ons uniek

Aandacht, uitdagen en een oplossing bieden

Hoe financiële instellingen de informatie na data-integratie en analyse precies gebruiken, is niet aan FinFiles. Remco Voormolen: “Het blijft uiteraard aan de financiële partijen zelf welke criteria en methodologie ze willen hanteren. Je ziet dat sommige aanbieders van beleggingsproducten duurzaamheid echt als intrinsieke motivatie hebben, zoals ASN en a.s.r.. Andere financiële partijen zijn hier minder lang mee bezig. Maar FinFiles zet ook deze partijen wel aan het denken. Dat is ook een van de ambities. We willen de markt graag uitdagen om na te denken over duurzaamheid in het beleggingsaanbod. En daarbij kunnen we ook een oplossing bieden om duurzaamheid transparant te maken, zowel intern als extern”.

Sustainability Hub Utrecht: met elkaar in gesprek

Voor financiële instellingen is het niet vanzelfsprekend om veel te delen. “Er wordt nog steeds te weinig kennis gedeeld, net als probleem – en pijnpunten”, weet Voormolen uit ervaring. “Juist als het gaat om duurzaamheid zou het zo mooi zijn om eens om tafel te gaan. Welke data is precies beschikbaar en welke bronnen, methodologieën en berekeningen worden er gebruikt? En kunnen we geen template(s) opstellen richting de toezichthouder, de Nederlandsche Bank? In Frankrijk zijn alle assetmanagers en asset-owners bijvoorbeeld verplicht CO2– en duurzaamheidsrapportages op te leveren. Dat zit er in Nederland ook aan te komen, maar we zitten nog niet bij elkaar om te bepalen hoe dat template eruit moet komen te zien”.

Hoog tijd voor overleg dus. De eerste round table is al gepland op 22 maart en als het aan Voormolen ligt, komt er een Sustainability Hub Utrecht, waarin structureel overleg plaatsvindt en kennis en informatie worden uitgewisseld voor een zo transparant mogelijke communicatie over duurzaamheid. De Economic Board Utrecht (EBU) en de gemeente Utrecht zijn enthousiast over dit initiatief en steunen het van harte.

Groeien met het juiste talent

FinFiles werkt met vele financiële instellingen in Nederland, waaronder grote namen, zoals ABN AMRO en Van Lanschot Kempen. Ook vanuit het buitenland is er de nodige interesse. Zo vindt er binnenkort een gesprek plaats met een Zuid-Koreaans bedrijf dat mogelijk wil samenwerken met het Utrechtse softwarebedrijf. En ook in België loopt er een pilot met een grote private bank. Voormolen: “En dan gaat het deze partijen juist om duurzaamheid en het transparant vertalen en communiceren van de SDGs (sustainable development goals)”.

Verder groeien is voor de komende tijd een ambitie waaraan gewerkt wordt binnen FinFiles. Dat betekent werken aan de sustainability software engine, aan de profilering met nog meer nadruk op duurzaamheid binnen de financiële markt, en aan het aantrekken van de juiste mensen. Maar, geeft Voormolen aan: “Het is moeilijk goede mensen te vinden. Daarom zijn we blij met de samenwerking met de EBU en de gemeente Utrecht. In deze regio hebben we er vertrouwen in het talent wel te vinden.

Share Button