Incluvest en Woord & Daad gaan impact investeren in India

Impact investeerder Incluvest en ontwikkelingsorganisatie Woord en Daad zullen op dinsdag 22 mei met een Nederlandse delegatie afreizen naar India voor een handelsmissie. Minister-president Rutte en een viertal ministers vergezellen de ca. 220 deelnemers. De twee partners zullen in India een overeenkomst sluiten met Schouten Europe (Giessen) en het Indiase LT Foods voor het bouwen van een Fair Factory-fabriek.

In plaats van winst-maximalisatie, kiezen Incluvest en Woord & Daad bewust voor IMVO-maximalisatie. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dit principe vormt de basis van het door hen gezamenlijk ontwikkelde Fair Factory Development Fund. Dit fonds investeert in de ontwikkeling van IMVO-gedreven fabrieken die voedingsmiddelen produceren met behulp van gemeenschappen van kleinschalige boeren. De boeren krijgen een stabiele afzet en een eerlijke prijs voor hun producten. De fabriek biedt werkgelegenheid voor de plaatselijke bevolking en Woord en Daad geeft boeren trainingen en faciliteert opleidingen voor jongeren uit de lokale gemeenschap.

De Indiase Fair Factory gaat vleesvervangende produkten op de markt brengen voor zowel de lokale als de exportmarkt. Dit voorziet in een groeiende vraag, en draagt tevens bij aan het terugdringen van het klimaatprobleem. In India ondertekenen Incluvest, Woord en Daad, Schouten en LT Foods de overeenkomst rond de bouw van de fabriek. De Fair Factory-uitgangspunten maken deel uit van de overeenkomst. Het gaat om gezamenlijke verantwoordelijkheid, zorgvuldige omgang met mensen en natuur, gelijkwaardigheid in de samenwerking en een open cultuur. Wietse van Tilburg: “Het is mooi samenwerken met partijen die volgens dezelfde principes zaken willen doen. IMVO is niets iets wat er bij wordt geplakt, maar wat integraal onderdeel is van de bedrijfsstrategie”.

Schouten Europe is een Nederlands familiebedrijf dat vleesvervangers ontwikkelt en produceert op basis van plantaardig eiwit. In India eten veel mensen geen vlees. Daarom is de Indiase markt interessant voor Schouten. De voedselproductie maakt gebruik van grondstoffen van duizenden lokale boeren, en zal een positief effect hebben op de inkomens van veel Indiase gezinnen. Directeur-eigenaar Henk Schouten ondersteunt het Fair Factory-concept van harte. “We vinden het heel mooi dat we ook van betekenis zijn voor de gezinnen van boeren en arbeiders. Voor ons is dit een droom die uitkomt.”

 

Share Button