ING en ZON werken samen aan gasvrij verduurzamen woningmarkt

ING en ZON werken samen aan het versnellen van de energietransitie. Deze samenwerking is opgezet voor de realisatie van een schaalbare en toegankelijke aanpak van gasvrij verwarmen in Nederland. ZON Groep uit Spanbroek is een zogenaamde ESCo, een bedrijf dat duurzame, gasvrije energie-installaties ontwikkelt, realiseert, financiert en exploiteert in zowel collectieve nieuwbouw als de bestaande bouw. Het initiatief sluit naadloos aan bij de visie van ING om samen met partners de woningmarkt duurzamer te maken.

De samenwerking tussen ING en ZON is met name bedoeld om woningen duurzaam, gasvrij te verwarmen, te koelen en van warm tapwater te voorzien.  ZON heeft de ambitie om de komende jaren minimaal 20.000 woningen van duurzame energieoplossingen te voorzien, wat neerkomt op een investering van € 250 miljoen. De eerste stap in de samenwerking is de herfinanciering van de huidige WKO-portfolio van ZON.

Peter van Eijndhoven, Director Sustainable Project Finance bij ING: “De overgang naar gasvrij verwarmen wordt door een grote groep mensen nog steeds als duur en ingewikkeld gezien. Met deze samenwerking willen we een bewezen, schaalbare en laagdrempelige aanpak ondersteunen en zo onze bijdrage aan de energietransitie leveren. Daarnaast maken we het door het partnership met ZON ook praktisch en eenvoudig om de komende jaren een groot aantal woningen gasvrij te gaan verwarmen.”

John Braakman, CEO ZON: “Wij zijn blij met het vertrouwen dat ING in ZON heeft en waarderen de betrokkenheid van ING bij de energietransitie. Zelf ben ik al meer dan 25 jaar actief op het gebied van duurzame en gasvrije energieoplossingen. ZON is sinds 2006 actief in deze branche. Dankzij de samenwerking met ING kunnen we onze kennis en ervaring nu op nog grotere schaal inzetten en zo de ingezette missie van een gasvrij Nederland versnellen.”

“De overgang naar gasvrij verwarmen wordt door een grote groep mensen nog steeds als duur en ingewikkeld gezien. Met deze samenwerking willen we een bewezen, schaalbare en laagdrempelige aanpak ondersteunen en zo onze bijdrage aan de energietransitie leveren. Daarnaast maken we het door het partnership met ZON ook praktisch en eenvoudig om de komende jaren een groot aantal woningen gasvrij te gaan verwarmen”.  – Peter van Eijndhoven – Director Sustainable Project Finance bij ING

Share Button