Achmea Investment Management lanceert Green Bond Fund

Achmea Investment Management lanceert vandaag een nieuw Green Bond Fund. Het fonds biedt institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, de mogelijkheid om in groene obligaties te beleggen. Dit zijn obligaties waarmee milieuvriendelijke projecten worden gefinancierd. Het nieuwe fonds gaat van start met een kapitaal van €75 miljoen, afkomstig uit de eigen middelen van verzekeraar Achmea.

Achmea Investment Management is al sinds 2010 actief in Green Bonds en beheert inmiddels ruim €750 miljoen aan Green Bonds in diverse portefeuilles voor institutionele klanten. Het nieuwe fonds richt zich op Green Bonds die worden uitgegeven door bedrijven en (semi)overheidsinstellingen. Het biedt institutionele beleggers de mogelijkheid invulling te geven aan hun duurzaamheidsdoelstellingen en tegelijkertijd te voldoen aan hun lange termijn verplichtingen.

Jacob de Wit, directievoorzitter van Achmea Investment Management: “Met de lancering van het Green Bond Fund bieden we beleggers een investeringsmogelijkheid die concrete invulling geeft aan liquide impactbeleggingen. De Green Bonds dragen bij aan emissiereductiedoelstellingen, het financieren van de energietransitie en het aanpassen van de leefomgeving. We zijn er trots op dat we in dit fonds onze ruime expertise en jarenlange ervaring op het gebied van vastrentende beleggingen en maatschappelijk verantwoord beleggen samen kunnen brengen.”

Green Bonds hebben dezelfde karakteristieken als gewone grijze obligaties. Ze hebben een soortgelijk rendement, hetzelfde kredietrisico en een vergelijkbare liquiditeit. Het verschil is dat met Green Bonds milieuvriendelijke projecten worden gefinancierd. De markt voor Green Bonds is de afgelopen jaren snel gegroeid en heeft wereldwijd een omvang van ruim €210 miljard. Green Bonds zijn steeds vaker een vast onderdeel van de vastrentende beleggingsportefeuille.

Achmea Investment Management gebruikt een eigen onafhankelijk raamwerk om vast te stellen dat de opbrengsten van Green Bonds ook echt worden aangewend voor groene projecten. Dit raamwerk is gebaseerd op de internationale richtlijnen Green Bond Principles en het Climate Bonds Initiative. Beleggers in het fonds ontvangen van Achmea Investment Management rapportages over de gerealiseerde impact.

Share Button